Asociațiile magistraților și procurorilor din România condamnă presiunile exercitate de Stelian Ion, ministrul Justiției, pentru desființarea SIIJ: ”Susținerile din conferința de presă sunt eronate și manipulatorii”

Asociațiile magistraților și procurorilor din România condamnă presiunile exercitate de Stelian Ion, ministrul Justiției, pentru desființarea SIIJ: ”Susținerile din conferința de presă sunt eronate și manipulatorii”
Asociațiile magistraților și procurorilor din România condamnă presiunile exercitate de Stelian Ion, ministrul Justiției pentru desființarea SIIJ: ”Susținerile din conferința de presă sunt eronate și manipulatorii” / Foto - Mediafax - Andreea Alexandru

Asociația Magistraților din România (AMR), Uniunea Națională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului (AJADO) și Asociația Procurorilor din România (APR) condamna presiunile exercitate de ministrul Stelian Ion asupra justiției.

Plenul CSM a avizat negativ, în data de 11.02.2021, proiectul Ministerului Justiției privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor (SIIJ), CSM apreciind revenirea dosarelor în care sunt cercetați magistrați în competența DNA “este inacceptabilăîn lipsa unor garanții similare celor existente în dispozițiile actuale, cu privire la independența magistrațilorcomponenta esențială a statului de drept. Acest aviz survine după ce anterior, în luna mai 2020, CSM avizase negativ un alt proiect legislativ având același obiect și, deci același scop.

Contrar avizului negativ primit de la CSM în data de 11.02.2021, pe proiectul de lege privind desființarea SIIJ, ministrul justiției, Stelian Ion, a declarat într-o conferință de presă, a doua zi, – în data de 12.02.2021 – va “merge mai departe” cu proiectul, deoarece desființarea SIIJ e inclusă în programul de guvernare. Insistența ministrului justiției de a solicita în continuare desființarea SIIJ este dovada clară dorește preluarea controlului politic asupra justiției și șantajarea magistraților cu dosare penale, astfel cum s-a întâmplat anterior înființării SIIJ”, se precizează într-un comunicat transmis de AMR, UNJR, AJADO și APR.

Pe data de 12.02.2021, ministrul Justitiei a susținut o conferință de presă, afirmând – ”cu ignorarea avizului negativ al Plenului CSM” -, că  a decis trimiterea către Guvern a proiectului, în vederea sesizării Parlamentului cu adoptarea lui.

Reprezentanții asociațiilor magistraților și procurorilor din România transmit că ”solicitarea, de către ministrul justiției, a unor avize repetate pentru desființarea SIIJ este o tactica de uzura, de inspirație securista, conform căreia se repeta aceeași cerere sub diferite pretexte până când se obține rezultatul urmărit. Președintele ICCJ și judecători membri aleși ai CSM au argumentat clar și concret desființarea acestei structuri de parchet, fară a fi înlocuită cu o formulă care asigure garanții cel puțin egale, pentru prezervarea independentei magistraților, reprezintă un pericol real și grav pentru independența justiției serviciu public, propunerea de lege în acest sens fiind, așadar, inacceptabilă”

Reiteram ca SIIJ este singura structura de parchet aflata complet in afara oricarui control politic, in conditiile in care conducerea si procurorii acestei structuri sunt numiti exclusiv de CSM, pe o perioada determinata, in conditii transparente, din randul procurorilor cu vechime de minim 18 ani, cu garantii solide de profesionalism. De asemenea, competenta revocării procurorilor SIIJ, din functii de conducere si de executie, revine tot CSM. In acest context, intentia si declaratiile ministrului justitiei, reprezinta o sfidare atat a avizului negativ al CSM, cat si a opinilor argumentate ale membrilor acestuia, care s-au declarat ferm impotriva desfiintarii SIIJ, fara reglementarea concomitenta a unor garantii substantiale, similare celor deja existente in forma in vigoare a legii, cu privire la independenta magistratilor.

AMR, UNJR, AJADO și APR

Argumentele aduse de AMR, UNJR, AJADO și APR

Reprezentanții AMR, UNJR, AJADO și APR susțin că afirmațiile făcure de ministrul Justiției în timpu conferinței de presă ”sunt eronate si manipulatorii”.

  1. Cu privire la efectul avizului negativ al CSM, ministrul justitiei a sustinut ca „avizul CSM este unul consultativ”, prin urmare acesta nu conteaza.

”Declaratia este diametral opusa celei din data de 5.01.2021, cand acelasi ministru, Stelian Ion, a declarat cu privire la numirea procurorilor de rang inalt: ”Mă interesează ca CSM să aibă un drept de veto față de propunerile ministrului. (…) Ministrul să facă propunerea, CSM să aibă un aviz obligatoriu de care ministrul să țină cont” .

Fata de aceste opinii vadit contrare, emise la interval scurt, de o luna, ministrul justitiei demonstreaza ca foloseste subiectul justitiei doar in scop electoral si propagandistic, iar nu pentru apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului”, precizează AMR, UNJR, AJADO și APR.

  1. Ministrul Justiției a susținut în conferința de presă că “este important sa readucem normalitatea în sistemul de justiție”.

”Normalitatea” la care ministrul justitiei vrea sa reintoarca justitia este aceea in care DNA a cercetat penal si a supravegheat sute de judecatori si procurori, cu sprijinul SRI, pe perioade indelungate de timp, uneori ani de zile, pentru ca in final sa se dispuna clasarea cauzelor, astfel cum rezulta din Hotararea Plenului CSM 225/2019, respectiv achitarea definitiva a magistrarilor urmariti, dupa ce viata lor privata si imaginea lor au fost facute praf, cu incalcarea drepturilor consacrate si garantate de CEDO.

„Normalitatea” la care ministrul cere sa se revina este aceea in care judecatori si procurori au fost chemati de procurorii DNA si obligati sa isi justifice, in fata acestora, hotararile pe care le-au dat. Aceste practici sunt acum publice si au generat ample reactii si dezbateri publice. „Normalitatea” este, pentru ministrul justitiei, aceea in care, pe parcursul solutionarii unui dosar in care  DNA este parte, judecatorul cauzei sa poata fi citat la DNA in diferite calitati procesuale, cu scopul evident de a-l intimida.

„Normalitate” pentru ministru este ca DNA sa solicite trimiterea dosarelor unui judecator la DNA pentru a le verifica, adica pentru a ”verifica” masurile si hotararile date in aceste dosare, astfel cum s-a intamplat in cazul celor 4 judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in care DNA a solicitat si verificat 2.166 de hotărâri (!!) si a audiat 15 martori, judecători ai instanței supreme, după cum reiese din Sentința penală nr. 1055/29.11.2016 pronunțată de ÎCCJ-Secția Penală, în dosarul nr.2820/1/2016, rămasă definitivă. „Normalitate” este pentru ministrul justitiei ca procurorii DNA sa faca dosare penale unor judecatori avand ca scop sa „bage frica” in colegii lor, astfel cum rezulta din inregistrarea procurorilor de la DNA Oradea din anul 2018”, se mai menționează în comunicat.

Cele de mai sus sunt doar cateva exemple privind abuzurile comise de procurorii DNA contra magistratilor, abuzuri invocate de judecatori, membri ai CSM, pe care, insa, minstrul justitiei le ignora, ca si cand nu ar exista. Dar, aceasta atitudine de intoarcere a spatelui unor evidente, constatate punctual si sustinute pe baza documentelor (inclusiv hotarari definitive), privind presiunile asupra magistratilor si deturnarea scopului anchetelor penale, nu face ca aceste abuzuri sa dispara, ci doar arata dezinteresul ministrului justitiei pentru reala aparare a independentei justitiei ce constituie unul dintre pilonii statului de drept, statornicit prin documente europene si nationale, in interesul cetateanului.

AMR, UNJR, AJADO și APR

  1. Cu privire la susținerea potrivit căreia  ”Desființarea SIIJ este în programul de guvernare”.

”Folosirea acestui argument nu face decat sa confirme ca tema justitiei este una exploatata intens electoral, o arma ”utila” in bataliile politice, fara a exista, insa, vreo intentie de a analiza problemele reale (destule si urgente!) cu care se confrunta sistemul judiciar si de a veni cu solutii la acestea.

Asa cum sustine nonsalant ministrul justitiei, programul de guvernare, program eminamente politic, prevaleaza in mod absolut asupra argumentelor ce stau la baza hotararilor CSM, singurul organism indrituit constitutional sa garanteze independenta justitiei. Sfidarea avizului CSM demonstreaza, inca o data, determinarea ministrului Stelian Ion de a controla politic justitia”, consideră AMR, UNJR, AJADO și APR.

  1. Cu privire la afirmația ministrului vizând intenția unor membri CSM de a fi reglementată o ”superimunitate”

”Aceasta este o falsa problema, sustinuta tot in scop pur politic, de vreme ce nu exista o atare superimunitate reglementata in legile in vigoare si nimeni din sistemul judiciar nu a solicitat-o si nu o sustine. Termenul in sine este unul non-juridic, folosit si in trecut, in scop vadit manipulator.

Subscrisele asociatii, am sustinut constant ca judecatorii si procurorii nu sunt mai presus de lege si cand gresesc trebuie sa raspunda penal, disciplinar, civil. Atat subscrisele asociatii, cat si CSM am solicitat, insa, puterii executive si celei legislative sa garanteze judecatorilor si procurorilor ca nu pot fi expusi niciunei presiuni sau influente, din interiorul sau exteriorul sistemului, atunci cand iau o decizie. Garantia ceruta este aceea ca magistratii sa isi exercite functia independent, nu sub spectrul unor dosare penale, in cazul in care solutia pronuntata nemultumeste parchetul. Spunem din nou, ceea ce am afirmat de foarte multe ori, si anume ca aceasta independenta nu este nici conceputa, nici ceruta ca privilegiu al magistratilor, ci ca garantie a unei justitii nesupuse presiunilor de orice fel”, punctează reprezentanții AMR, UNJR, AJADO și APR.

Prin raportare la argumentele anterior expuse, rezulta, din cele afirmate de ministrul justitiei, ca o justitie timorata, hartuita si controlata este o justitie „normala”, iar o justitie in care judecatorii si procurorii cer garantii de impartialitate si independenta, in acord deplin cu documentele europene, este o justitie anormala, care solicita beneficii nemeritate, o asa numita „superimunitate”. Declaratiile ministrului ii sfideaza nu doar pe magistrati, ci mai ales pe cetatenii in folosul carora justitia exista.

AMR, UNJR, AJADO și APR

  1. Cu privire la declarația ministrului potrivit căreia acesta ”are încredere în DNA” și că DNA a fost intens și nedrept atacată în ultimii ani

Încrederea este o chestiune de percepție personală, care nu are valoarea unui argument în fața cetățenilor, în lipsa unor fapte și analize concrete pe care încrederea celui care o transmite se întemeiază, transmit AMR, UNJR, AJADO și APR.

”Or, exista acum numeroase marturii publice si documentate despre modalitatea abuziva in care DNA si-a derulat anchetele penale in perioada triumfalista a institutiei.  Hotararea Plenului CSM nr. 225/2019 prezinta in cifre seci, stastistice, abuzurile de neadmis comise DNA in contra judecatorilor si procurorilor. Dar in spatele acestor cifre se ascund tracasari, presiuni, temeri care nu constituie decat elemente menite sa subrezeasca independenta justitiei, ca serviciu public.

Pentru toate abuzurile documentate impotriva magistratilor si a cetatenilor, DNA nu si-a asumat niciodata vreo raspundere. Dimpotriva, dupa perioada bilanturilor triumfaliste – in care numai judecatorii erau vinovati pentru orice hotarare de achitare, in care se facea parada catuselor in mass-media, inainte ca dosarele sa ajunga pe rolul instantelor -, a urmat perioada batistei pe tambal, iar acum suntem in epoca victimizarii. Dupa ce a refuzat sa isi faca o analiza onesta si obiectiva a activitatii pentru a evita pe viitor greselile trecutului, DNA se prezinta acum ca o institutie imaculata, fara trecut, care lupta eroic impotriva coruptiei. A nu vorbi niciodata despre erorile DNA ori a considera orice critica la adresa DNA ca un atac de rea-credinta, este nu doar un reflex totalitar, ci si o actiune care slabeste, in final, increderea cetatenilor in DNA si in justitie”, se mai menționează în acest comunicat.

Pe de alta parte, in conferinta de presa ministrul a spus ca are incredere in DNA si DIICOT, fara ca macar sa mentioneze celelalte parchete, acelea care, intr-o covarsitoare majoritate, cu discretie si profesionalism, asigura ordinea de drept in Romania. Este inadmisibil ca toti ceilalti procurori (in afara celor din cele doua structuri speciale) sa fie tratati ”in plan secund”, fara ca activitatea lor sa fie evidentiata cel putin in aceeasi masura, si fara ca acela ce detine portofoliul de ministru sa spuna clar si raspicat ca acesti procurori au dus greul in lupta cu infractionalitatea si sa le recunoasca public meritele. Nu exista parchete ”vedete”, nici din perspectiva pozitiei constitutionale si legale, nici prin prisma activitatii desfasurate ori a increderii ce trebuie exprimata public, iar ministrul justitiei ar trebui sa cunoasca aceasta realitate.

AMR, UNJR, AJADO și APR

  1. Ministrul a menționat ca ”justiția este pentru oameni, pentru justițiabili”

AMR, UNJR, AJADO și APR consideră că ”declaratia ministrului este una pur politicianista, proiectul acestuia de desfiintare a SIIJ periclitand independenta magistratilor, singura garantie reala si efectiva a unei justitii ”pentru oameni, pentru justitiabili”.

Potrivit comunicatului transmis, ”doar judecatori liberi, netimorati, feriti de orice presiuni exterioare asigura o judecata corecta, in interesul cetateanului. Orice cetatean trebuie sa stie ca atunci cand iau decizii, judecatorii nu actioneaza din teama, astfel cum afirma presedinta Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni si presedintele Asociatiei Internationale a Judecatorilor, in luna ianuarie a acestui an. Tocmai de aceea clasa politica are îndatorirea de a legifera instituirea unor mecanisme corespunzatoare de asigurare reală a independentei judecatorilor, fara de care nu se poate concepe existenta statului de drept, prevazut de art.1 alin. (3) din Constitutie”.

”Normalitatea” invocata repetat de ministru in conferinta de presa, daca se va reveni la ea, nu este in interesul justitiabilului, ci dimpotriva, ii incalca acestuia accesul la o justitie dreapta. Asadar, revenirea anchetelor penale privindu-i pe magistrati la DNA, in lipsa unor garantii substantiale, similare celor existente in formula actuala, nu este de natura sa inlature riscul de a se comite  abuzuri precum cele dovedite, contra magistratilor, si nu este in niciun caz in interesul cetatenilor la care minstrul face demagogic trimitere”, încheie reprezentanții AMR, UNJR, AJADO și APR.

Subscrisele asociatii, condamna public demagogia ministrului justitiei si intentia acestuia de preluare politica a controlului asupra justitiei, motiv pentru care vom intreprinde toate demersurile necesare pentru a intari independenta justitiei si a oferi garantii cetatenilor ca vor fi judecati de judecatori independenti, ce sunt feriti de santajul cu dosare penale.

AMR, UNJR, AJADO și APR

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Trucul ieftin necunoscut de șoferi prin care poți evita aburirea parbrizului în anotimpul rece
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Se TAIE BANII. Românii care nu mai primesc nimic la final de an
Ziua în care toată lumea are ghinion. Nu se fac nunți și nici afaceri
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete