Associated Press: Ofensiva Rusiei încetinește după două săptămâni de război, iar obiectivul principal al Kremlinului nu a fost realizat
După două săptămâni de război, ofensiva Rusiei încetinește, trupele ruseşti şi-au pierdut din puterea de luptă şi au început să aducă rezerve. Astfel, după 14 zile de lupte, Rusia are puține rezultate și s-a luptat mai mult decât era anticipat la începutul celui mai mare conflict terestru din Europa de la al Doilea Război Mondial, scrie Associated Press.
Dar forța de invadare de peste 150.000 de soldați păstrează avantaje mari și posibil decisive în ofensiva asupra orașelor ucrainene. Obiectivul principal al Moscovei – răsturnarea guvernului de la Kiev și înlocuirea acestuia cu o conducere rusofilă – rămâne nerealizat, iar ofensiva sa generală a fost încetinită de o serie de eșecuri, inclusiv lipsa de coordonare între forțele aeriene și terestre și incapacitatea de a domina pe deplin forțele ucrainene.
Pentagonul a estimat miercuri că Rusia păstrează aproximativ 90% din puterea de luptă pe care a desfășurat-o în Ucraina, luând în considerare armele și vehiculele distruse sau inoperabile, precum și trupele ucise și rănite. Aceste pierderi, deși modeste la prima vedere, sunt semnificative pentru două săptămâni de luptă.
Două săptămâni de război au creat o criză umanitară în Ucraina, care s-a accelerat în ultimele zile. Organizația Națiunilor Unite estimează că 2 milioane de ucraineni au fugit din țara lor, iar numărul este de așteptat să crească. Probabil că Rusia a avut între 2.000 și 4.000 de soldați uciși până acum, a declarat locotenentul general Scott Berrier, directorul Agenției de Informații pentru Apărare, adăugând că agenția sa are „încredere scăzută” în estimare. Fără niciun semn că președintele rus Vladimir Putin se va retrage, războiul pare să se prelungească. Directorul CIA, William Burns, a declarat marți unui panel al Congresului că Putin este frustrat și probabil că se va „dubla” efortul în Ucraina. El a spus că asta ar putea însemna că în următoarele săptămâni se vor intensifica luptele.
Unii se tem că Putin este frustrat de situația din teren și ar putea escalada conflictul în moduri periculoase. La câteva zile de la începutul războiului, el a invocat perspectiva războiului nuclear anunțând că și-a pus forțele nucleare în alertă intensă, deși oficialii americani nu au detectat nicio schimbare amenințătoare în postura nucleară a Rusiei.
„În timp ce cântărește o escaladare a conflictului, Putin rămâne probabil încă încrezător că Rusia poate învinge militar Ucraina și vrea să împiedice sprijinul occidental să încline balanța și să forțeze un conflict cu NATO”, a declarat Avril Haines, directorul serviciilor de informații naționale, pentru Congres, marți.
Deși o imagine detaliată a războiului care se desfășoară este greu de obținut, oficialii și analiștii americani și europeni spun că rușii au început încet și că de atunci au fost obstrucționați de o combinație de planificare inadecvată, tactici greșite și, posibil, o eroziune a spiritului în rândul trupelor rusești care nu sunt pregătite să lupte.