„Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții și al vieții mele” – Mesajul de adio al unui soldat ucrainean, aflat în combinatul din Mariupol
Armata rusă afirmă că a „eliberat total” oțelăria Azovstal, după ce 531 de soldați ucraineni rămași în combinatul din Mariupol și-au depus armele. Unul dintre militari a postat un mesaj emoționant pe Twitter, imediat după ce s-a predat inamicului. „Asta-i tot. Vă mulțumesc din adăposturile Azovstalului, locul morții și al vieții mele”, a scris el.
Ultimii 531 de militari au plecat, iar combinatul „a fost complet eliberat”, a spus ministerul rus al Apărării. Autoritățile ucrainene nu au răspuns la acest mesaj al Kremlinului.
„Din 16 mai, 2.439 de naziști din (regimentul) Azov și trupe ucrainene blocate în fabrică s-au predat. Astăzi, 20 mai, ultimul grup de 531 de luptători s-a predat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov.
Vineri, guvernul ucrainean a cerut trupelor din interiorul oțelului să renunțe la luptă, conform The Telegraph.
Sute de oameni au fost scoși din oțelăria distrusă.
„Se desfășoară o anumită operațiune”
Dar, în loc să-și urmeze oamenii spre camioanele și autobuzele rusești, căpitanul Sviatoslav Palamar, un comandant al batalionului Azov, și-a bătut joc de atacatorii ruși.
„Eu și alți comandanți suntem încă în uzina Azovstal. Se desfășoară o anumită operațiune, dar nu voi dezvălui detaliile ei. Mulțumesc lumii întregi și mulțumiri Ucrainei pentru sprijin. Ne vedem!”, a transmis el.
Cu toate acestea, majoritatea soldaților ucraineni păreau dornici să le urmeze ordinele invadatorilor.
Într-un videoclip postat online, un alt comandant al batalionului Azov a spus că se va preda.
„Comandamentul militar superior a dat ordin să fie salvate viețile soldaților garnizoanei noastre și să nu mai apere orașul”, a spus Denys Prokopenko, într-un videoclip pe Telegram.
Între timp, fotografiile care au apărut pe social-media au părut să surprindă starea de spirit dulce-amăruie din rândul soldaților care se predau.
Între ele, se numără și cele în care apar doi soldați ce sunt înconjurați de metalul distrus al combinatului Azovstal.
„Azovstal, locul morții și al vieții mele”
„Ei bine, asta-i tot. Mulțumesc pentru adăpost, Azovstal – locul morții mele și al vieții mele”, a transmis Dmyrto Kozatsky, un soldat care s-a fotografiat și el printre ruinele combinatului din Mariupol. El a adăugat că este deja în „captivitate”.
Rezistența Batalionului Azov, timp de aproape trei luni, împotriva armatei ruse din orașul Mariupol a devenit un reper major pentru Ucraina.
Soldații au fost descriși ca „eroi”, iar Ministerul Apărării din Marea Britanie a spus că rezistența lor a afectat grav planurile de război ale Rusiei.