Prima pagină » Actualitate » Asteroidul 16 Psyche, supranumit „asteroidul de aur”, poate fi văzut AZI de pe Pământ / Valoarea sa este estimată la 10.000 de cvadrilioane de dolari

Asteroidul 16 Psyche, supranumit „asteroidul de aur”, poate fi văzut AZI de pe Pământ / Valoarea sa este estimată la 10.000 de cvadrilioane de dolari

Asteroidul 16 Psyche, supranumit „asteroidul de aur”, poate fi văzut AZI de pe Pământ / Valoarea sa este estimată la 10.000 de cvadrilioane de dolari
Asteroidul 16 Psyche / Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/ASU

Asteroidul 16 Psyche, supranumit „asteroidul de aur”, va fi în opoziție marți, 6 august, la ora 09:00 (ora României), situându-se direct opus față de Soare pe cer. Acest fenomen va permite observarea asteroidului în constelația Capricornus.

16 Psyche necesită aproximativ cinci ani pentru a-și finaliza orbita în jurul Soarelui și efectuează o rotație completă în puțin peste patru ore. Cei pasionați de astronomie îl pot localiza pe cerul sud-vestic în primele ore ale dimineții, însă un telescop este necesar pentru a-l vizualiza, având în vedere magnitudinea sa de 9,6, conform publicației Chron.

NASA a lansat o misiune spațială pentru a explora acest asteroid remarcabil, bogat în metale și estimat la o valoare impresionantă de 10.000 de cvadrilioane de dolari datorită compoziției sale de aur, fier și nichel.

Oamenii de știință cred că 16 Psyche ar putea fi miezul metalic al unei protoplanete eșuate, situată în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Acest asteroid, asemănător ca formă cu un cartof, are un diametru de 278 de kilometri și o lungime de 231 de kilometri, acoperind o suprafață de 102.998 de kilometri pătrați, notează Antena 3.

Prima misiune de acest gen care studiază un asteroid metalic

Misiunea Psyche, lansată în octombrie 2023, are ca obiectiv explorarea acestui asteroid unic și valoros. Este prima misiune de acest gen care studiază un asteroid metalic, cu scopul de a revoluționa înțelegerea noastră asupra formării sistemului solar și de a deschide noi perspective pentru exploatarea resurselor spațiale. Progresele tehnologice și reducerea costurilor de explorare spațială ar putea transforma aceste obiecte cerești într-o resursă viabilă pentru viitor.

Această misiune promite să aducă informații valoroase, stimulând atât curiozitatea științifică, cât și inovațiile tehnologice, marcând un nou capitol în explorarea spațială. În prezent, nava spațială se află la peste 305 milioane de kilometri de asteroid, călătorind cu o viteză de 37 km pe secundă, și este programată să ajungă la destinație în august 2029.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele