AstraZeneca, prima reacție, după efectele adverse constatate la pacienții din mai multe state
Grupul farmaceutic britanico-suedez AstraZeneca a oferit prima reacție oficială, după efectele adverse constatate la pacienți.
Vineri, 12 martie, cei de la AstraZeneca au oferit primele declarații
„În realitate, datele cu privire la acest tip (n.r. – de problemă medicală) sunt mult mai slabe la cei care sunt vaccinaţi, în comparaţie cu aşteptările în rândul populaţiei în ansamblul său”,
Compania farmaceutică din Marea Britanie, AstraZeneca, a insistat vineri că vaccinul său împotriva coronavirusului este sigur, după ce unele țări și-au suspendat utilizarea ca răspuns la îngrijorările legate de o posibilă legătură cu cheagurile de sânge.
„O analiză a datelor noastre de siguranță de peste 10 milioane de înregistrări nu a arătat nicio dovadă a unui risc crescut de embolie pulmonară sau tromboză venoasă profundă în vreo grupă de vârstă definită, sex, lot sau într-o anumită țară” din jab, un purtător de cuvânt al companiei spus.
AstraZeneca, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, constituie pilonul principal al programului de vaccinare din Marea Britanie și al multor economii în curs de dezvoltare. Este relativ ieftin și mai ușor de depozitat decât alte lovituri.
Dar au existat destule controverse în Europa, unele guverne refuzând inițial să certifice utilizarea acestuia pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, în ciuda sfaturilor științifice care nu au găsit niciun motiv pentru limitare.
Săptămâna aceasta, Danemarca, Norvegia și Islanda și-au întrerupt utilizarea ca măsură de precauție, după rapoarte izolate de destinatari care au dezvoltat cheaguri de sânge. De asemenea, Italia și Austria au interzis utilizarea vaccinurilor din loturi separate, în timp ce Bulgaria și Thailanda au declarat că vor întârzia lansarea acestuia.
OMS recomandă, în continuare, utilizarea AstraZeneca. “Nu există niciun motiv de a nu-l folosi!”
Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății a declarat vineri că nu există niciun motiv pentru a opri utilizarea vaccinului Covid-19, subliniind că nu există o legătură cauzală între vaccin și orice coagulare. O serie de autorități din domeniul sănătății au insistat, de asemenea, că este sigur, inclusiv Agenția Europeană pentru Medicamente.