Minivacanța de 1 Mai reprezintă, ca în fiecare an, un motiv de bucurie și de petrecere pentru români. Zile libere, pe calm și pe relaxare, întâlniri cu prietenii și cu familia și bineînțeles, cu bere și nelipsiții mici de la grătarele în aer liber sau la terese. Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), ne oferă și câteva recomandări despre ce trebuie să știm și la ce anume trebuie să fim atenți atunci când cumpăm produsele din carne tocată, pentru a nu ajunge de la bal, direct la spital. Ecuația este simplă: pentru vă bucura pe deplin de această sărbătoare, e bine să țineți cont de câteva recomandări care vă pot ajuta să aveți zile tihnite.
- La cumpărarea produselor din carne tocată, acordați atenție deosebită aspectului produsului.
- Urmăriți modul de etichetare. Nu cumpărați produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare a datei durabilității minimale/ datei limită de consum și a ingredientelor alergene.
- Refuzați produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea și modul de informare prin etichetare.
- Refuzați produsele din carne care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilității minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depășită.
- Nu cumpărați produse din carne tocată din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu poate elibera bon de casă cu care să fie justificată tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur, care vă poate afecta sănătatea!
- La cumpărarea berii, verificați starea ambalajelor (integritate, etanșeitate), limpiditatea lichidului și data durabilității minimale.
„Păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați un produs”
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ne sfătuiește în cazul în care petrecem ziua de 1 Mai în zone de agrement, să fim atenți la câteva aspecte.
Mai exact, oficialul susține că trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere și comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate.
- existența și funcționarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele;
- integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecție pe timpul transportului, depozitării și comercializării;
- etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate etc.
- De asemenea, înainte de achiziționarea alimentelor, din locuri specializate în acest sens, asigurați-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecție și bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate este realizată cu mâinile acoperite de mănuși curate sau de unică folosință.
- Acordați atenție prețului afișat și verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
- Și un ultim sfat, solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranța unui produs, conchide oficialul ANPC, într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook.
CITIȚI ȘI:
LIBER la distracție și voie bună în minivacanța de 1 Mai. Cum arată „plajele milionarilor”, din Mamaia – FOTO&VIDEO
Pericolul din combinația „mortală” mici – bere. Medicii arată care sunt RISCURILE majore pentru sănătate