Prima pagină » Actualitate » Atenție, șoferi! Ce se întâmplă dacă bei un pahar de socată ÎNAINTE să te urci la volan

Atenție, șoferi! Ce se întâmplă dacă bei un pahar de socată ÎNAINTE să te urci la volan

Odată cu venirea verii mulți dintre noi consumă socată, o băutură din flori de soc, foarte apreciată pentru gustul său deosebit și pentru efectul răcoritor.

Însă este important să știm că, uneori, mai ales dacă nu este proaspătă, această băutură poate fermenta, motiv pentru care aparatul etilotest poate să arate că, de fapt, ați fi consumat alcool.

Acest lucru este dovedit de polițistul Tavi Perțea, pe canalul său de TikTok.

„Nu am pus alcool sau ceva care aibă legătură cu alcoolul. Flori de soc, apă, zahăr și lămâie. Și mai sunt, poate, două sau trei ingrediente secrete, dar sigur nu conțin alcool”, explică poliţistul.

La câteva secunde după ce a băut socata, rezultatul etilotestului arată 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„Deci rămâneam fără permis, frate! Contravenție, amendă 1.305 lei și 90 de zile fără permis. Eram obligat să dau și testul de redobândire. Sincer să fiu, eu am făcut testul ăsta în glumă! Am zis că nu are cum să iasă de la socată!”, spune bărbatul, uimit.

Peste cinci minute, aparatul alcooltest arată 0,00.

„Așadar, e bine să bem socată, dar să așteptăm câteva minute înainte să plecăm”, sfătuiește Tavi Perțea.

Câte ore trebuie să aștepți ca să te urci la volan, în funcție de ce băutură alcoolică ai consumat

Atunci când te urci la volan, alcoolemia din sânge trebuie să fie 0. Chiar dacă există state în care este permis un procent infim de alcoolemie atunci când conduci, în România este 0.

Dacă ai consumat alcool și vrei să te urci la volan, ai nevoie să iei o pauză înainte. Timpul scurs de la consumarea unei băuturi și până când te vei putea urca la volan fără probleme diferă în funcție de cantitate și tipul de alcool consumat.

Așadar, medicii susțin că în ceea ce privește persoanele care consumă alcool pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute. Acest lucru se întâmplă deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. Citește mai mult…

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și