Au dat LEGE: fără centrale de apartament! „Nu este un abuz, este pentru reducerea poluării”

Publicat: 15 06. 2023, 11:47
Au dat LEGE: fără centrale de apartament!

Schimbări radicale pe piața imobiliară anunțate în poate cel mai important oraș din țară, după București. Autoritățile locale au decis să interzică centralele de apartament și spun că măsură urmărește „reducerea poluării”.

Iar aceasta nu este singura schimbare apărută.

Ce decizie radicală anunță autoritățile din Cluj

O recentă decizie adoptată la nivelul Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca interzice montarea de centrale termice individuale de apartament.

De asemenea, blocurile noi din oraș vor avea, în mod obligatoriu, stații de încărcare pentru autoturismele electrice.

Clujul arată că face pași însemnați în materie de proiecte ecologice. Autoritățile locale luptă eficient cu poluare, se laudă ardelenii.

Toate blocurile noi care primesc autorizație de construire din partea Primăriei Cluj trebuie să prevădă amenajarea de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice”, a transmis viceprimarul Dan Tarcea, în cadrul unei intervenții la un post de radio local.

Administrația locală din oraș a decis ca montarea de încărcătoare pentru autoturismele electrice să fie una din condițiile de eligibilitate prevăzute în programul de anvelopare a blocurilor.

Transportul ecologic, noi spații verzi în oraș, creșterea eficienței energetice a clădirilor, amenajarea stațiilor de încărcare pentru mașini electrice și reducerea cantității de deșeuri sunt obiective asumate de administrația locale, totul în numele reducerii poluării și a creșeterii calității vieții.

Centralele termice de apartament, interzise!

Viceprimarul Dan Tarcea îi cheamă pe clujeni să se rebranșeze la sistemul de termoficare al municipalității.

Însă, până se va întâmpla asta, Primăria a interzis dezvoltatorilor imobiliari să mai monteze centrale individuale de apartament în blocurile cu mai mult de 6 locuințe.

Au trei alternative – fie pun centrală pe bloc, fie pun centrală pe scară sau se conectează la sistemul centralizat, evident acolo unde există sistem centralizat.

Nu este o măsură abuzivă. Este pentru reducerea poluării.

Noi am avut această Hotărâre de Consiliu Local și am făcut modificarea în Planul Urbanistic General în care am impus această condiție, după care a venit și Guvernul, prin Ministerul Mediului, care a întărit această chestiune și a dus mai departe lucrul ăsta”, a punctat viceprimarul Tarcea.

Clujenii se laudă că vor avea cel mai eficient sistem de termoficare din România.

„Direcția este foarte clară. Europa merge în această direcție. Pe de altă parte, nu este suficient doar să fii conectat la un sistem centralizat sau să ai o centrală pe scară sau pe bloc. Evident că nu-l putem obliga pe om și nici nu vrem să se conecteze la sistemul centralizat. Asta va trebui să devină o decizie personală, după ce o să vadă că el plătește mai mult decât vecinul care e conectat la sistemul centralizat” – Dan Tarcea, viceprimar Cluj-Napoca