Prima pagină » Actualitate » August, luna rectificării bugetare, anunță ministrul Finanțelor. Cine are cel mai mult de câștigat după aplicarea noului plan fiscal-bugetar

August, luna rectificării bugetare, anunță ministrul Finanțelor. Cine are cel mai mult de câștigat după aplicarea noului plan fiscal-bugetar

August, luna rectificării bugetare, anunță ministrul Finanțelor. Cine are cel mai mult de câștigat după aplicarea noului plan fiscal-bugetar

Tradițional, luna august este luna rectificărilor bugetare. Noul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, recunoaște că redistribuirea banilor trebuie făcută pentru ca anumite angajamente luate în Coaliție și cu partenerii sociali să poată fi aplicate de la 1 septembrie. Fără să puncteze, s-a referit la acordul cu sindicatele din Educație, încheiat de curând. Cele mai fierbinți sectoare sunt Educația, prin angajamentul asumat, Sănătatea, care amenință cu greva în sistemul sanitar, Internele și Apărarea. Conform declarațiilor fostului ministru al Finanțelor, Adrian Câciu, bugetul ar trebui suplimentat cu aproape cel puțin 4 miliarde de lei pentru a acoperi angajamentele asumate. Câciu recunoștea înainte de a schimba postul că România se află într-un deficit excesiv.

„Luna în care am putea avea această rectificare bugetară este luna august, deci e luna în care trebuie să avem rectificarea bugetară pentru ca şi măsurile care o preced să-şi poată produce efectele cel puţin cu data de 1 septembrie.

E limpede că avem nevoie de acest plan de măsuri fiscal-bugetare şi urmează să le prezentăm în curând. Ele sunt analizate la nivelul Ministerului de Finanţe, continuăm şi în această săptămână cu această analiză”, a afirmat, luni, Marcel Boloş.

Ministrul Finanțelor a spus că „nu am avut o perioadă în care să avem foarte multe declaraţii în spaţiul public, dar continuăm cu această analiză mai ales pe zona de utilizare a fondurilor publice şi de gestionare eficientă a banilor statului”.

O rectificare complicată, anticipa fostul ministru al Finanțelor

Adrian Câciu, fostul ministru al Finanțelor, cel cu care a făcut rocada Marcel Boloș a apreciat încă dinaintea schimbării guvernului că efortul total bugetar cu toate creșterile salariale decise până acum, nu doar pe Educație, dar și pe Sănătate și Ordine Publică, se ridică la 4 miliarde de lei până la finalul acestui an, subliniind că rectificarea bugetară va fi una destul de complicată pentru redistribuirea resurselor.

  • „Am găsit aceste resurse în resursele bugetare de care dispune la acest moment România prin ordonatorii de credite care vor trebui să finanțeze aceste cheltuieli. Evident, la rectificare va fi o rectificare destul de complicată, dar se va continua prin redistribuirea resurselor și reprioritizarea unor acțiuni.
  • La acest moment, efortul pe care statul român îl face și să nu sune nu știu cum… am avut o anumită programare bugetară și suntem într-o procedură de deficit excesiv. Efortul total pe toate elementele de ajustare salarială pe care le avem, nu doar pe Educație ci si pe celelalte domenii la care s-a acționat, dar si ajungerea la grila la anexa 8 se ridică la 4 miliarde de lei pentru restul de an de aici încolo”, calcula Câciu.

Nu mai este loc de alte majorări salariale

Întrebat dacă mai este loc de alte creșteri salariale în acest an pentru profesori, Câciu preciza că, la momentul respectiv,  a fost maximum de resurse identificate.

„La acest moment eu aș spune că ar trebui să așteptăm finalul semestrului I ca evoluția economică să se înfăptuiască ceea ce cerem instituțiilor cu atribuții de colectare, dar să se înfăptuiască și alt lucru… nu numai din venituri pe care dumneavoastră le plătiți trebuie să vină aceste sume pe care să le punem la dispoziția societății, ci și din programele naționale economice de multiplicare economică de investiții private.

Deci acei bani pe care noi i-am pus la dispoziția diverselor ministere pentru programe care să ajunga în economie trebuie duși cât mai rapid, ca să asigure multiplicare economică, taxe și venituri suplimentare la buget și atunci în partea a doua a anului vom avea aceasta discuție. La acest moment, acesta a fost maximum… am fost alături de negociatorii din Guvern punând la dispoziție resursele pe care le-am găsit la acest moment”, a mai spus Câciu.

Citiți și: Marcel Boloș, concluzii după o săptămână de mandat la Finanțe: „Timpul nu este de partea noastră, dar ne-am asumat să lucrăm în ritm accelerat”

VIDEO | Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, după adoptarea ordonanţei de reducere a cheltuielilor: ”Au apărut şi câteva modificări”

VIDEO | Adrian Câciu: Nu există o gaură la buget. Nu se taie salarii, nu avem concedieri şi nu umblăm la investiţii şi la proiectele din PNRR

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și