Augustin Zegrean: LEGEA poate permite anularea alegerilor și repetarea lor/SURSE: CCR continuă analiza doar dacă CSAT oferă documentația necesară

Publicat: 28 11. 2024, 11:59
Actualizat: 28 11. 2024, 12:10

Augustin Zegrean, fostul șef al Curții Constituționale din România (CCR), a explicat că, potrivit legislației, alegerile prezidențiale pot fi repetate cu aceiași candidați, dacă există un motiv temeinic. Totodată, CCR ar fi solicitat toate documentele de la CSAT, înaintea ședinței de azi, în care vor analiza cererile de anulare a alegerilor, depuse de candidații Cristian Terheș și Sebastian Popescu, notează știripesurse.ro.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte joi, 28 noiembrie, de la ora 14.00, pentru a discuta ”posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, în contextul alegerilor prezidențiale.

”Pe ordinea de zi a Şedinţei Consiliului se află analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral”, conform anunţului Administraţiei Prezidenţiale.

CCR nu va continua analiza în dosarul anulării alegerilor până nu va primi documentația necesară de la CSAT

Înainte, însă de această ședință, Curtea Constituţională se întruneşte la ora 11.00, pentru a analiza cererile de anulare a primului tur al alegerilor prezidenţiale, depuse de Cristian Terheş şi Sebastian Popescu.

Pentru ca acest demers să continue, magistrații CCR au cerut Consiliului Suprem de Apărare toate documentele depuse de cei doi contestatari, pentru a analiza, mai departe, solicitările de anulare a alegerilor prezidențiale. Curtea Constituțională nu va continua cercetările până nu va primi de la CSAT toată documentația necesară în dosarul anulării alegerilor.

De asemenea, CCR cerut documente de la Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă, au informat surse pentru publicația stiripesurse.ro.

Augustin Zegrean, despre decizia CCR, în urma ședinței: „Ar trebui să se pronunțe numai după ce văd ce spune CSAT”

Augustin Zegrean, fostul șef CCR, a explicat cum funcționează procesul de anulare a primului tur de scrutin. Acesta a subliniat că magistrații de la Curtea Constituțională trebuie mai întâi să analizeze documentele depuse la CSAT de către cei doi contestatari ai alegerilor pentru a putea merge mai departe cu acest proces.

„E greu de spus. În mod normal ar trebui să se pronunțe numai după ce văd ce spune CSAT, dar timpul este foarte scurt, sunt presați de timp. Ei trebuie să valideze sau să invalideze primul tur de scrutin rapid și să declare care sunt primii doi care merg mai departe. Nu știu, probabil că dacă sunt suficiente probe sau dacă nu sunt probe deloc, ei nu pot să judece, să zic așa, după vorbe”. a precizat fostul președinte CCR la b1TV.ro.

Augustin Zegrean: „Cel care a făcut contestația trebuie să dovedească ce a scris acolo”

„Cel care a făcut contestația trebuie să dovedească ce a scris acolo și nu Curtea adună probele, ci autorul sesizării trebuie să dovedească. Dacă ei consideră că sunt suficiente probe, s-ar putea pronunța astăzi. Cert este că legea le permite să anuleze alegerile, primul tur de scrutin, pentru că este text în lege.

Dacă alegerile au fost fraudate (…), cu chestii serioase, nu cu glume, cu povești, cu amenințări, poate să declare nule alegerile și să dispună repetarea lor, nu reluarea, nu refacerea, repetarea. Asta înseamnă că aceiași competitori vor participa încă o dată la primul tur”, a explicat el.

Zegreanu a declarat că anularea alegerilor este posibilă în temeiul legii, adăugând că au existat cazuri când acest lucru s-a întâmplat chiar, recent, în state europene.

„Este posibilă. Este posibilă. Nu știu ce vor face ei. Nici când eram acolo nu știam dinainte ce vom face. Nouă oameni, cu nouă idei sau poate chiar mai multe, și e greu să știi ce vor face ei (…). Nu e nicio dramă, nu e tragedie chiar dacă s-ar întâmpla se anuleze. Au mai fost cazuri în Europa, chiar recente”.

Citește și: