AUR: „Certificatul verde Covid este o segregare pe criterii sanitare. Deja s-a ajuns prea departe”
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a anunțat, miercuri, printr-un comunicat de presă, că îndeamnă cetățenii să inițieze demersuri pentru anularea în instanță a Hotărârii Guvernului nr. 990/2021, care prevede introducerea pe teritoriul României a certificatului digital COVID (certificatul verde).
„Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege. Legea este un act normativ care emană de la organul legislativ al statului, adică de la Parlament. În nicio interpretare juridică, hotărârea Guvernului nu ține loc de lege. Este limpede ca lumina zilei: Cîțu a adoptat o hotărâre eminamente anticonstituțională și îi îndemnăm pe români să o anuleze în instanță”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-președinte AUR.
La rândul său, George Simion, co-președinte AUR, susține că acest certificat reprezintă o segregare pe criterii sanitare.
„Guvernul Cîțu încalcă flagrant Constituția și legile țării, substituindu-se Parlamentului. Mai mult, prin introducerea așa-numitului certificat verde digital se încearcă o segregare pe criterii sanitare, inadmisibilă din punctul nostru de vedere. Deținerea unui certificat de vaccinare nu ar trebui să fie o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, iar eliberarea acestuia nu ar trebui să ducă la discriminare. Deja s-a ajuns foarte departe: se iau decizii nelegale și peste capul românilor”, a subliniat deputatul George Simion, co-președinte AUR.
Certificatul verde, obligatoriu în localitățile cu incidență între 3 și 6 la mie
În județele și localitățile cu incidență între 3 și 6 la mie, accesul în unele locuri precum terase, restaurante și cafenele sau la anumite evenimente, inclusiv nunți și botezuri, este condiționat oficial de certificatul verde.
Reguli pentru restaurante, cafenele și terase
Certificatul verde COVID-19 va fi necesar pentru accesul în localuri, restaurante, evenimente publice și private, concerte, spectacole, piscine.
În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.