AUR va vota prima moţiune de cenzură care ajunge în dezbaterea Parlamentului. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a anunţat, marţi, că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva Guvernului PNL-UDMR.
„Guvernul Cîţu trebuie să plece cât mai curând de la conducerea ţării. Este lipsit de legitimitate şi acţionează în total dispreţ faţă de prevederile Constituţiei. A încercat introducerea ilegală a certificatului COVID şi promovează măsuri discriminatorii pe motiv sanitar”, susține co-președintele AUR, deputatul George Simion.
Claudiu Tîrziu spune că partidul va lăsa orgoliul pentru că „românii nu mai suportă această guvernare”.
„AUR va vota pentru debarcarea guvernului Cîţu, indiferent care moţiune de cenzură va intra prima în dezbaterea Parlamentului. Facem asta, dincolo de orice orgoliu, pentru că românii nu mai suportă această guvernare care a instituit dictatura sanitară. PSD a făcut un joc de imagine penibil pe seama întregii societăţi româneşti. A ţinut în viaţă în mod artificial acest guvern şi a împiedicat în mod neconstituţional moţiunea iniţiată de AUR. Nu vom uita blatul făcut de PSD şi Klaus Iohannis”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte AUR.
Potrivit sursei citate şi „Alianţa pentru Unirea Românilor semnalează faptul că moţiunea a fost amânată trei săptămâni, ceea ce reprezintă o sfidare a Constituţiei, lucru confirmat astăzi de Curtea Constituţională”.
Reprezentanții USR-PLUS și AUR transmit, separat, că vor vota prima moţiune de cenzură care ajunge la dezbatere în Parlamentul României, în contextul în care, în prezent, există două moţiuni de cenzură ce urmează să îşi continue cursul privind dezbaterea şi votul, după ce PSD a depus propria moţiune de cenzură, iar CCR a subliniat că moţiunea USR – AUR trebuie să îşi urmeze cursul.
Ionuţ Moşteanu, purtător de cuvânt al USR PLUS, a declarat, de asemenea, că partidul pe care îl reprezintă va susţine oricare dintre moţiuni ajunge prima la vot, indiferent că este cea a AUR şi USR PLUS sau cea a PSD.
„CCR a dat dreptate astăzi USR PLUS. A spus foarte clar, semnaturile sunt valabile, reprezinta voinţa parlamentarilor. Preşedintele Camerei nu a trimis motiunea către Guvern şi a generat conflictul. Moţiunea trebuie votata. Nu puteau goli de conţinut acest atribut al unei minorităţi. Din acest motiv, în BPR vom cere ca moţiunea USR PLUS să meargă de îndată la vot ţinând cont de decizia de astăzi a CCR. PNL SI PSD au călcat în picioare Constituţia”, a afirmat Ionuţ Moșteanu.
„În continuare, avem înca o moţiune. PSD a depus astăzi moţiune şi Biroul Naţional a mandatat reprezentanţii USR PLUS să voteze pentru orice moţiune va ajunge în Parlament”.
Moşteanu a atras atenţia că USR PLUS discută cu întreaga conducere a PNL, nu doar cu Florin Cîţu. „PNL nu înseamnă Florin Cîţu şi aţi văzut şi dvs în acest weekend. Vom vedea cât de multă sustinere are în PNL după ce nu va mai fi premier”.
Partidul Social Democrat a depus, marți, o moțiunea de cenzură, semnată de 157 de parlamentari PSD. Moțiunea este intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor. Jos Guvernul Cîțu”.
PSD a anunțat că va depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu. Pentru a trece în Parlament, o moțiune de cenzură trebuie să primească 234 de voturi. Liderul social-democrat a spus că ar avea 204 din cele 234 de semnături necesare pentru ca moțiunea să treacă, subliniind că PSD o va depune când va avea toate voturile.
Conform calendarului prezentat de liderul PSD, Marcel Ciolacu, votul pe moțiunea PSD s-ar putea desfășura luni, 6 octombrie.
Liderul Opoziției a mai precizat că „cei de la AUR am înţeles categoric că vor vota, cei de la USR PLUS sunt nişte oameni serioşi şi noi am spus că votăm moţiunea lor, vor vota moţiunea noastră luni”.
În moțiunea de cenzură intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor”, premierul Florin Cîțu este acuzat, printre altele, că „a sărăcit România”, că „românii se confruntă cu explozia prețurilor și a cursului valutar”. Citește mai mult
Moţiunea USR PLUS-AUR trebuie să își urmeze traseul în Parlament. Astfel, în Legislativ vor fi două moțiuni împotriva lui Cîțu.