Ambasada României la Kiev a fost redeschisă începând de sâmbătă, 14 mai, a informat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
Acesta a adăugat că România continuă să fie un partener de încredere al Ucrainei.
„Mă bucur să anunț că începând de astăzi Ambasada României la Kiev și-a reluat activitatea. România este pe deplin alături de partenerul său Ucraina în lupta sa curajoasă pentru libertate!”, a transmis Bogdan Aurescu pe Twitter.
Very glad to announce that starting today the Romanian🇷🇴 Embassy in #Kyiv has resumed its activity on the ground.
Romania fully stands with its partner Ukraine🇺🇦 in its bold fight for #freedom! @DmytroKuleba pic.twitter.com/lWQ3Cjqb1O— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) May 14, 2022
Bogdan Aurescu participă, în acest weekend, la reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor Externe din statele NATO, la Berlin.
Potrivit MAE, reuniunea este una premergătoare reuniunii liderilor NATO de la Madrid, care va avea loc la sfârșitul lunii viitoare.
Pe agenda discuțiilor se află noul concept strategic al NATO, politica „ușilor deschise”, implicaţiile agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei asupra securităţii euroatlantice şi, pe acest fond, adaptarea consistentă a posturii de descurajare şi apărare, informează Digi24.
Totodată, în cadrul reuniunii va avea loc și o discuție cu miniștrii de Externe ai Finlandei și Suediei, în legătură cu eventuala aderare a celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică.
Miniştrii afacerilor externe reuniţi în format aliat vor aborda situaţia de securitate generată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, precum şi sprijinul oferit pentru creşterea rezilienţei Ucrainei în faţa ameninţărilor şi provocărilor cu care se confruntă. Totodată, în cadrul discuţiilor pentru pregătirea Summitului NATO de la Madrid, şefii diplomaţiilor din statele aliate vor oferi orientări şi direcţionări pe fond privind viitorul Concept Strategic al Alianţei, se mai arată în comunicatul MAE.
Reuniunea este a patra întâlnire a miniştrilor de externe din statele NATO în cursul acestui an, două având caracter extraordinar (7 ianuarie şi 4 martie) şi o a treia formală, aflată pe calendarul anual de reuniuni (6-7 aprilie).