Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Digi24, că în cadrul discuțiilor pe care le-a avut cu ministrul francez de Externe, Catherine Colonna, a fost abordat şi subiectul aderării României la Spaţiul Schengen. El a subliniat faptul că România a demonstrat că este capabilă să gestioneze o situație de criză.
„Am discutat, evident, şi despre Spaţiul Schengen, arătând ce a făcut România în toată această perioadă, modul în care a gestionat frontiera externă a Uniunii Europene, chiar dacă nu suntem stat Schengen, şi care a arătat că putem gestiona în mod adecvat o situaţie de criză cu peste 1,22 milioane de refugiaţi care au intrat deja în România, respectând, în acelaşi timp, normele Schengen în vigoare, ceea ce arată că putem să gestionăm o situaţie de criză, prin urmare cu atât mai mult putem să gestionăm o frontieră Schengen. Discuţiile vor continua, vom continua demersurile noastre în acest sens”, a afirmat Bogdan Aurescu.
Ministrul a afirmat că România se bucură de susținerea Franței în ceea ce privește aderarea țării noastre la spațiul Schengen.
Totodată, el a evitat să avanseze un termen concret privind aderarea României la spațiul Schengen, precizând că această mișcare ar fi benefică și în interesul UE.
Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a afirmat că va face tot ceea ce îi stă în putință pentru a ajuta România să facă pasul următor spre Schengen. Aceasta a mai declarat că i se pare “incorectă şi nenecesară” întârzierea admiterii României în Schengen.
“Admiterea României în Spaţiul Schengen rămâne o prioritate. Înainte de a intra în acest Parlament, în 2013, petrecusem 10 ani în Consiliu, iar ţara mea a sprijinit aderarea României la Uniunea Europeană. Acum, rolul meu instituţional este acela de a adresa rugămintea să nu fie folosite scuze politice, când legal şi tehnic au fost atinse toate etapele pentru aderare.
Cred că este timpul să ne uităm serios unii la ceilalţi, în calitate de ţări membre ale UE, pentru că nu există diferenţe de clasă între noi şi nu trebuie să ne ascundem în spatele unor aspecte tehnice. Este momentul ca UE să se vadă cu adevărat ca o uniune sigură, nu doar ca un bloc comercial economic, ci una în care putem împărtăşi valorile comune ale democraţiei. Vă pot spune că în acest parlament veţi găsi sprijin deplin, aveţi mulţi prieteni, aveţi mari ambasadori în Parlament, cu voci puternice, pe care le susţin şi voi face tot ce îmi stă în putere să faceţi următorul pas”, a declarat Roberta Metsola.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, la congresul Partidului Popular European că aderarea României la spaţiul Schengen nu mai poate fi amânată, ţara noastră îndeplinind toate criteriile tehnice necesare în această privinţă.
„România a dovedit că poate securiza graniţele externe ale Uniunii Europene şi frontierele externe ale spaţiului Schengen. Acest lucru este spus şi de Comisia Europeană de peste zece ani şi este ceea ce spune Parlamentul European de foarte mult timp. România aşteaptă de zece ani să adere la spaţiul Schengen şi credem că această decizie nu va mai fi amânată”, a argumentat Nicolae Ciucă.