Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, joi, la Digi24, că în acest moment negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt departe de a aduce pacea, întrucât pozițiile celor două state sunt destul de rigide. Rusia vrea să obțină maximul din aceste negocieri, ceea ce pentru Ucraina este aproape imposibil de acceptat.
Totuși în anumite aspecte s-au făcut pași importanți, chiar președintele Zelenski conștientizează că aderarea țării sale la NATO este departe de a fi realizabil, iar tema neutralității ar putea aduce un soi de înțelegere între cele două părți.
”Nu putem să spunem acum care sunt rezultatele acestor negocieri, observăm că sunt poziţii care sunt exprimate indirect prin intermediul mediei internaţionale de către o parte şi de către cealaltă. La prima vedere, poziţiile sunt destul de îndepărtate. Pare a fi un singur element asupra căruia, la prima vedere, ar exista un soi de înţelegere, de disponibilitate de a ajunge la o înţelegere şi anume, cel la o eventuală neutralitate a Ucrainei. Acestea sunt chestiuni care trebuie să fie exprimate şi confirmate de către părţile care sunt în negociere. Noi degeaba discutăm despre aceste elemente care nu au caracter de certitudine”, a declarat Aurescu.
Ministrul a precizat că este dificil de spus dacă negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina „sunt dătătoare de speranţă”, însă acestea trebuie să continue astfel încât încetarea ostilităților să survină într-un timp cât mai scurt.
”În acest moment este foarte greu să spui dacă ele sunt dătătoare de speranţă sau nu, important este ca aceste discuţii să continue şi sper ca ele să aibă, la un moment dat, un rezultat, dar rezultatul trebuie să fie echilibrat, iar desfăşurarea în paralel a ostilităţilor, intensificarea lor, în acelaşi timp în care se desfăşoară negocierile de pace, nu creează premisele cele mai bune pentru un rezultat acceptabil de o parte şi de cealaltă”, a declarat Bogdan Aurescu.