VIDEO Aurescu: Războiul din Ucraina a dus la o deteriorare a securităţii, dar nu sunt elemente care să ne provoace îngrijorarea
This browser does not support the video element.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, la Digi24, că războiul din Ucraina a dus la o deteriorare a securității din zonă. Cu toate acestea, el a precizat că nu există elemente care să ne provoace îngrijorare în acest moment.
Întrebat cum este situaţia din Marea Neagră, în contextul conflictului militar din Ucraina, Bogdan Aurescu a declarat că situaţia este ”observabilă” încă de la începutul ostilităţilor.
”Situaţia este observabilă încă de la începutul ostilităţilor. Este clar că nu doar pentru România, dar pentru NATO în ansamblul său şi pentru securitatea europeană şi euro-atlantică războiul din Ucraina a dus la o deteriorare a securităţii. Este un lucru absolut cert, dar nu sunt elemente care să ne provoace îngrijorarea dincolo de această constatare care este una evidentă”, a declarat Aurescu.
Ministrul de Externe a arătat că acesta este motivul pentru care la summitul NATO de la Bruxelles s-au luat o serie de decizii.
”Este şi motivul pentru care NATO a reacţionat, aşa cum cunoaştem, inclusiv la summitul din 24 martie de la Bruxelles, printr-o serie de decizii care o serie dintre ele sunt puse în aplicare sau sunt în curs de a fi puse în aplicare, mă refer la decizia de a crea, în România, acel grup de luptă, care este în curs de formare sub conducerea Franţei, ca naţiune cadru şi cu participarea altor aliaţi care unii deja au adus trupe în România”, a declarat Aurescu.
Bogdan Aurescu a subliniat că la următorul summit, care va avea loc la Madrid, în iunie, vor fi luate alte decizii de apărare pe Flancul Estic.
”Pe de altă parte cu ”bătaie” la summitul de la Madrid al NATO din iunie când vom decide măsuri cu privire la transformarea posturii de descurajare şi apărare pe Flacul Estic, prin consolidarea acestei posturi într-o manieră care să răspundă în mod adecvat noului context de securitate pentru că e adevărat, avem de-a face cu un nou context de securitate în care faţă de momentul anterior când aveam doar trupe ruseşti în Crimeea care controlau doar o porţiune din spaţiile maritime ale Ucrainei, acum avem o prezenţă mai consolidată a forţelor ruseşti în Ucraina şi, de asemenea, în Belarus, care este folosit ca un district militar al Federaţiei Ruse. Este clar că Alianţa Nord Atlantică se adaptează la acest tip de situaţie”, a declarat Aurescu.