Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută decizia Uniunii Europene de a adopta pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei
„România salută adoptarea pachetul de sancţiuni UE aplicate unor oficiali ruşi, unor membri ai Dumei de Stat şi altor entităţi, bănci şi societăţi comerciale: este primul pas de a impune costuri pentru Rusia, care a încălcat suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Orice încălcare a dreptului internaţional vine cu un preţ mare. Rămânem uniţi împotriva agresiunii”, a scris şeful diplomaţiei, pe Twitter.
RO?? welcomes t/adoption of t/package of ??sanctions targeting RU officials,State Duma members&other entities,trade,banks: t/1st step 2 impose costs 4 ??breaching ??sovereignty&territorial integrity.Any violation of int’l law comes w/high price.We stand united against aggression!
— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) February 23, 2022
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, comandanții-șefi ai forțelor aeriene ruse și ai flotei rusești din Marea Neagră, principalii „propagandiști” de stat și 351 de deputați din Dumă sunt așteptați să fie identificați în sancțiunile UE aprobate miercuri, relatează The Guardian.
Miniștrii au aprobat miercuri sancțiunile, dar lista finală de nume va fi publicată abia în cursul zilei de miercuri.
UE va impune înghețarea activelor și interdicții de călătorie pentru 23 de persoane, trei bănci și o faimoasă „fabrică de troli” pe internet din Sankt Petersburg, ca răspuns la decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a recunoaște republicile autoproclamate din Donețk și Luhansk ca state independente. De asemenea, se așteaptă ca blocul să sancționeze 351 de membri ai Dumei de Stat ruse care au votat pentru recunoașterea celor două teritorii.
În fruntea listei de sancțiuni se află Shoigu, deoarece el este „responsabil în ultimă instanță pentru orice acțiune militară împotriva Ucrainei”, se arată în proiectul de listă văzut de The Guardian. Acestuia i se alătură Anton Vaino, șeful de cabinet al lui Putin, care „joacă un rol activ în luarea deciziilor”, precum și Igor Osipov, comandantul-șef al flotei din Marea Neagră, și Serghei Surovikin, comandantul-șef al forțelor aerospațiale rusești.
Printre alți oficiali de rang înalt se numără vicepremierul și președintele băncii de stat VTB, Dmitri Grigorenko, și Igor Șuvalov, președintele băncii de stat pentru dezvoltare a Rusiei, VEB, care joacă un rol important în finanțarea sectorului său de apărare.
Președintele Joe Biden anunță primele sancțiuni robuste care vor fi luate împotriva Federației Ruse, după ce Vladimir Putin a anunțat luni, că recunoaște independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, iar în cursul nopții trecute a ordonat trupelor militare să intre în Donbas.
„Implementăm sancțiuni de blocare totală a două mari instituții financiare rusești: VEB și banca lor militară.”
„Implementăm sancțiuni complete asupra datoriei suverane a Rusiei. Asta înseamnă că am tăiat accesul guvernului Rusiei la finanțarea occidentală. Nu mai poate obține bani din Occident și nu mai poate tranzacționa noua sa datorie nici pe piețele noastre, nici pe piețele europene.”
„De asemenea, vom impune sancțiuni asupra elitelor Rusiei și a membrilor familiilor lor. Aceștia participă la câștigurile corupte ale politicilor Kremlinului și ar trebui să participe și ei la durere.”
„Am lucrat cu Germania pentru a ne asigura că Nord Stream 2 nu va … merge mai departe”.