VIDEO | Aurescu: „România va furniza energie Republicii Moldova pentru a compensa deficitul din Ucraina”
This browser does not support the video element.
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, la B1TV, că România va continua să sprijine Republica Moldova din punct de vedere energetic după ce infrastructura critică a Ucrainei a fost bombardată de Rusia.
„Vorbim despre sprijinul pentru situația energetică din Republica Moldova. În urma bombardamentelor Federației Ruse asupra infrastructurii civile din Ucraina, după cum știți, rețeaua de electricitate din Ucraina a suferit daune destul de importante și atunci Ucraina a trebuit să sisteze momentan exportul de electricitate către Republica Moldova.
România a luat decizia, pe 12 octombrie, să furnizeze energie electrică Republicii Moldova pentru a compensa această cantitate de energie electrică pe care Republica Moldova o lua de la Ucraina. Era vorba despre aproximativ 30% din necesarul de electricitate pentru Republica Moldova”, a declarat Bogdan Aurescu.
România oferă Moldovei un ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro
Ministrul a ținut să sublinieze faptul că România va continua să sprijine Republica Moldova prin implementarea acordului de 100 de milioane de euro, bani nerambursabili.
În 12 octombrie, România va vira prima tranșă în valoare de 10 milioane de euro Republicii Moldova.
„Continuăm cu implementarea acordului de 100 de milioane de euro nerambursabili pentru proiecte de dezvoltare a Republicii Moldova.
Am primit propunerile de proiecte din partea Chișinăului, suntem în faza în care începem implementarea acestora. Am semnat, tot pe 12 octombrie, protocolul prin care urmează să virăm efectiv cele 10 milioane de euro pe care le-am decis a fi acordate Republicii Moldova ca sprijin bugetar pentru finanțele Republicii Moldova greu încercate de criză, la reuniunea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova din aprilie, de la Berlin”, a afirmat ministrul.
Totodată, ministrul spune că a mai obținut suplimentar încă 615 milioane de euro, din care mai mult de jumătate sunt fonduri nerambursabile pentru Republica Moldova.
„La București, la a doua ediție a Platformei de sprijin, pe care am găzduit-o, am obținut în continuare sprijin financiar din partea partenerilor internaționali. E vorba despre peste 615 milioane de euro, din care 432 milioane de euro granturi, pentru că Republica Moldova are nevoie în acest moment de donații, de granturi, pentru a putea, de exemplu, să cumpere gaz de pe piața internațională, practic piața europeană. Continuăm cu acest tip de sprijin”, a spus Bogdan Aurescu, potrivit B1TV.