Prima pagină » Actualitate » Aurora boreală, vizibilă în mai multe zone ale României. Vezi în GALERIA FOTO cum a arătat cerul la Moieciu

Aurora boreală, vizibilă în mai multe zone ale României. Vezi în GALERIA FOTO cum a arătat cerul la Moieciu

În noaptea de 10 spre 11 mai, românii au fost martorii unui fenomen rar, care nu este specific țării noastre. Aurora boreală a fost vizibilă în mai multe zone ale României.

Printre județele de unde s-a putut observa aurora se numără Alba, Buzău și Prahova.

Ce generează aurora boreală

Fenomentul aurorei boreale este generat de o furtună solară puternică.

Încă de vineri, 10 mai, autoritățile europene au avertizat că o furtună solară de o intensitate mare se îndreaptă spre Pământ și poate provoca întreruperi ale rețelelor electrice și a sateliților, dar și aurore boreale impresionante.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat într-o conferinţă de presă Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC).

Totodată, a fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005.

Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului, numită AR3664. Aceasta este aproape de dimensiunea petei solare Carrington înregistrată în 1859.

Ejecția de masă coronală rezultată a dus la o furtună geomagnetică spre Pământ. Nu a provocat niciun rău oamenilor, dar a distrus toate aparaturile electrice de la aceea vreme, în special telegraful.

Să mai spunem și că, în 1989, orașul Quebec a avut pană de curent timp de 9 ore.

Ce daune poate provoca o furtună extremă (G5)

Pata solară  AR3664 se întinde pe 200.000 km de la un capăt la altul, fiind de 15 ori mai lată decât planeta noastră. Poate fi admirată prin ochelari de eclipsă.

În septembrie 1859, o explozie solară și furtuna geomagnetică rezultată  au produs o pană de curent la nivel global. Particulele încărcate electric au distrus aproape toate liniile de telegraf de pe planetă. În 2003, o furtună extremă (G5) a produs pene de curent în Suedia și a distrus transformatoare în Africa de Sud.

În prezent, astronomii ne-au avertizat că o astfel de furtună ar putea distruge transformatoarele la nivel global. Băncile, telefoanele, radioul și sistemul GPS, Internetul, televiziunea, aparaturile medicale etc. ar înceta să mai funcționeze.

S-a estimat că o pană de curent și o „Apocalipsă a Internetului” ar putea produce pagube de trilioane de dolari. Numai pentru Statele Unite, atenție! Reparațiile ar putea dura săptămâni, luni sau chiar 10 ani.

Așadar, producerea unei pene de curent la scară globală ar putea fi devastatoare în zilele noastre.

Pentru a consulta nivelul furtunilor geomagnetice în detaliu: AICI

CITEȘTE ȘI:

„Apocalipsa internetului”: O „super-furtună” solară ar putea bloca internetul pentru câteva luni / Avertismentul unui profesor american

Următoarea furtună solară ar putea provoca „apocalipsa Internetului”

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și