Australia, monarhie sau republică? Premierul Anthony Albanese: ”Acum este momentul să-i aducem un omagiu defunctului monarh”

Publicat: 11 09. 2022, 14:40
Actualizat: 11 09. 2022, 14:41
Premierul australian Anthony Albanese | Foto - Profimedia Images

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a reprezentat încheierea unei etape istorice de o importanță covârșitoare, însă a deschis și discuțiile referitoare la o posibilă abolire a monarhiei, Australia fiind una dintre țările aparținând Commonwealth (Comunitatea Naţiunilor, organizaţie interguvernamentală formată din 53 de state membre independente care au făcut, iniţial, parte – cu unele excepţii – din Imperiul Britanic) unde ar putea avea loc un astfel de referendum.

Este știut faptul că premierul australian Anthony Albanese a militat, în repetate rânduri, pentru transformarea Australiei într-o republică, precizând că ”fiecare australian ar trebui să aibă şansa să devină şef al statului”, potrivit Agerpres.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a a alimentat dezbaterile despre viitorul statut al Australiei. Totuși, în 1999, majoritatea australienilor – 55%) – au votat într-un referendum pentru menţinerea monarhiei ca formă de guvernământ.

”Acum este momentul să-i aducem un omagiu defunctului monarh şi nu să analizăm chestiuni despre Constituţia noastră”, a declarat Anthony Albanese la postul britanic de televiziune Sky News, iar discuțiile despre o eventuală abolire a monarhiei în Australia au rămas, deocamdată, în stand-by.

Potrivit informațiilor oficiale, premierul australian Anthony Albanese va merge la Londra pentru a participa la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, care vor avea loc la 19 septembrie.

”Acesta nu este un act de ostilitate”

După moartea Reginei Elisabeta a II-a, Gaston Browne – premierul din Antigua şi Barbuda – a anunțat că va solicita convocarea unui referendum pentru ca ţara sa să devină republică în termen de trei ani.

Gaston Browne a semnat un document care confirmă statutul de rege al lui Charles al III-lea. Ulterior, premierul a spus că va face demersuri pentru un referendum, după ce făcuse referire la o astfel de intenţie la începutul anului 2022, în timpul unei vizite a contelui şi contesei de Wessex.

”Acesta nu este un act de ostilitate sau consecinţa unor divergenţe între Antigua şi Barbuda şi monarhie, dar este pasul final pentru a închide acel cerc de independenţă, pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o naţiune suverană”, a declarat Browne pentru ITV. (mai multe detalii AICI)