Prima pagină » Actualitate » Austria, pregătită să accepte intrarea României și Bulgariei în SCHENGEN terestru. Ce condiții mai trebuie să îndeplinească țara noastră

Austria, pregătită să accepte intrarea României și Bulgariei în SCHENGEN terestru. Ce condiții mai trebuie să îndeplinească țara noastră

Austria, pregătită să accepte intrarea României și Bulgariei în SCHENGEN terestru. Ce condiții mai trebuie să îndeplinească țara noastră

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner (ÖVP), se va întâlni la Budapesta cu ministrul de Interne român, Cătălin Predoiu, și cel bulgar, Atanas Ilkov. Ministerul de Interne consideră acesta ca fiind „următorul pas” în procesul de aderare completă a României și Bulgariei la spațiul Schengen, notează Derstandard.at

Intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen va fi decisă în cadrul la următorul Consiliu al miniștrilor de interne din UE, programat pentru 12-13 decembrie. Deși, în ultimii doi ani, Austria a fost singura țară din Uniunea Europeană care s-a opus aderării celor două țări printr-un veto timp de doi ani, acum este deschisă unor discuții în acest sens.

Ministrul de Interne austriac Gerhard Karner a fost de acord cu extinderea accesului fără vize Schengen la aeroporturile din România și Bulgaria, măsură care a intrat în vigoare în aprilie. Oficialul a mai precizat că atât România, cât și Bulgaria au demonstrat o reacție pozitivă față de preocupările și cererile Austriei din ultimele luni.

De asemenea, Viena este mulțumită mai ales de faptul că autoritățile din România și Bulgaria au început să repatrieze mult mai mulți solicitanți de azil care ajunseseră în Austria, în conformitate cu Regulamentul Dublin.

Ce alte angajamente trebuie să îndeplinească România pentru intrarea în Schengen terestru

România trebuie să obțină garanții suplimentare că protecția frontierelor externe Schengen și combaterea traficului de persoane vor fi asigurate. Agenția UE pentru protecția frontierelor, Frontex, a anunțat că va tripla efectivele sale în Bulgaria.

Comisia Europeană susține impunerea unor măsuri de securitate mai severe la graniță, inclusiv prin instalarea de detectoare de mișcare, camere cu termoviziune, dispozitive de detecție, nave de patrulare și vehicule de teren, cu o sumă de 130 de milioane de euro, potrivit ministrului de interne Gerhard Karner.

Ministrul de Interne austriac a subliniat că:

„Vetoul a fost și rămâne important. Numărul migranților ilegali care tranzitează aceste țări a scăzut considerabil. Acest lucru înseamnă că suntem pe drumul cel bun, dar încă nu am ajuns la destinație. Preocupările și cerințele noastre privind combaterea contrabandei și migrației ilegale sunt acum luate în serios și vom continua să avansăm pe acest drum cu consecvență.”, a declarat acesta.

Factorul principal ce l-a făcut pe Gerhard Karner să renunțe veto-ul său în privește intrarea în Schengen a fost reducerea cu 30% a trecerilor ilegale ale frontierelor în UE. Migrația prin Balcani, în special, a scăzut brusc cu 62%, conform Ministerului de Interne.

În septembrie și octombrie, la frontiera de est a Austriei au fost reținute doar 2.000 de persoane, față de 11.250 în 2023 și 28.000 în 2022. De asemenea, cererile de azil din partea migranților care au intrat în UE prin Bulgaria și au ajuns ulterior în Austria au scăzut cu peste 40%, iar în cazul României, scăderea a fost de peste 70%.

FOTO: Profimedia

Citește și:

Odobescu, despre ADERAREA la Schengen cu frontierele terestre:”Discuţiile evoluează pozitiv. Lucrăm cu MAI în pregătirea reuniunii din 22 noiembrie”

Austria ar putea renunța la VETO pe Schengen. Întâlnire decisivă între miniștrii de Interne pe 22 noiembrie

Victor NEGRESCU: „Am intrat în linie dreaptă în privința aderării complete a României la spațiul Schengen

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și