Austria se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Reacția Kievului
Ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a afirmat că Ucrainei nu ar trebui să i se ofere aderarea la Uniunea Europeană. La rândul său, Ministrul de Externe de la Kiev a reacționat în urma acestor declarații.
Alexander Schallenberg vrea legături mai strânse între Europa și Ucraina, dar calitatea de membru cu drepturi depline nu este una dintre ele și, în schimb, ar trebui folosite alte căi, a transmis oficialul austriac.
Aceste ”căi” ar include aderarea la zona economică a UE sau doar menținerea status quo-ului actual, a raportat publicația austriacă Heute, relatează Jerusalem Post.
Aderarea la Uniunea Europeană este un lucru pentru care Ucraina l-a cerut în mod vocal. Vine după ani de apropiere în relația cu Occidentul, dar apelurile au devenit și mai vocale după invazia Rusiei, la sfârșitul lunii februarie.
Înaintea acestei invazii și în timpul acesteia, președintele rus Vladimir Putin a menționat în mod repetat temerile legate de legăturile mai strânse ale Ucrainei cu Occidentul, mulți indicând eforturile de a adera atât la UE, cât și la NATO, printre ele.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a depus deja cererea de aderare a Ucrainei, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus, de asemenea, că își dorește Ucraina în UE.
Reacția Kievului după afirmațiile ministrului austriac de Externe
Ministerul de Externe de la Kiev a transmis că Ucraina este dezamăgită de faptul că Austria se opune aderării țării la UE.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ministerului, astfel de declarații ignoră faptul că marea majoritate a populației țărilor fondatoare ale UE susține aderarea Ucrainei.
Pentru obținerea statutului de ţară candidată la aderarea la UE este necesar acordul unanim al celor 27 de state membre UE, dar şi dovedirea unei stabilităţi politice a ţării respective, lucru greu de obținut pentru un stat aflat în război.