Austriacul Johannes Hahn, comisar european pentru Buget și administrație: „România va adera la Schengen în viitorul apropiat”

Publicat: 16 01. 2023, 14:22
Austriacul Johannes Hahn, comisar european pentru Buget și administrație: „România va adera la Schengen în viitorul apropiat” / Sursa FOTO: flickr.com

Și el membru al partidului OVP, condus de cancelarul Karl Nehammer, austriacul Johannes Hahn, comisar european pentru Buget și administrație, crede că Viena va renunța „în timp util” la opoziția sa față de intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen.

Pentru Austria, ar fi o încercare necesară de a-și reface imaginea, notează site-ul Euractiv.

Johannes Hahn anunță primul pas

Într-o intervenție la postul public de televiziune ORF, Johannes Hahn a declarat că, „într-un viitor relativ previzibil, ambele țări pot deveni membre ale Schengen”.

„Un prim pas ar putea fi făcut pentru zboruri” – Johannes Hahn

După 11 ani de așteptare, România a fost încă o dată refuzată de statele membre Schengen. La 8 decembrie, în Consiliul JAI, Austria și Olanda s-au opus primirii României și Bulgariei în Schengen.

Hahn admite că imaginea Vienei la București, respectiv Sofia „a avut cu siguranță de suferit” după ce s-a întâmplat în decembrie, dar consideră că „acest lucru se poate remedia”.

Austriecii insistă – chestiunea migranților, o problemă

Intrând puțin în subiect, comisarul european pentru Buget și administrație a insistat că, orișicât i-ar displăcea neprimirea României și Bulgariei în Schengen, cele 80.000 de cereri de azil primite de Austria „reprezintă o problemă”.

Dar Euractiv notează că, în 2022, decizia Serbiei de a permite tranzitul fără vize pentru cetățenii indieni și tunisieni a dus la creșterea semnificativă a cererilor de azil în Austria și alte state occidentale.

După votul din Consiliul JAI, cancelarul Karl Nehammer a declarat că s-a opus aderării României și Bulgariei dintr-un singur motiv: aproximativ 75.000 de solicitanți de azi ajunși în Austria nu erau înregistraţi nicăieri, iar asta ar fi trebuit să se întâmple la trecerea frontierei externe a UE, adică în cele două state care așteptau să intre în Schengen.

Autoritățile din România l-au contrazis pe Nehammer, contestând datele despre migranți prezentate de el.