Peste 400 de persoane au fost audiate în cazul asasinatului cu bombă de la Arad. Ce au descoperit procurorii după un an de anchetă

Peste 400 de persoane au fost audiate în cazul asasinatului cu bombă de la Arad. Ce au descoperit procurorii după un an de anchetă
Publicat: 24/05/2022, 15:30
Actualizat: 24/05/2022, 16:05

Peste cinci zile se împlinește un an de când omul de afaceri Ioan Crișan a fost asasinat într-o parcare din centrul municipiului Arad, de persoane care i-au pus explozibil pe mașină. De atunci, peste 400 de persoane au fost audiate, iar procurorii Parchetului General au apelat la profilerii  Poliției Române pentru a realiza o analiză comportamentală în acest caz, dar autorii sunt încă liberi.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) au transmis, marți, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la deschiderea anchetei în cazul uciderii lui  Ioan Crișan.

Omul de afaceri a murit în 29 mai 2021, după ce mașina în care abia se urcase a explodat. În acest caz, autoritățile au luat în calcul de atunci și varianta unui asasinat și au început ancheta pentru fapta de omor cu premeditare. Probele anchetatorilor indică faptul că un dispozitiv exploziv pus pe mașina Mercedes a lui Ioan Crișan s-a activat la câteva secunde după ce omul de afaceri a plecat de pe locul de parcare.

Mașina lui Ioan Crișan a explodat în mers, în jurul orei 07.00, în parcarea unui supermarket din centrul Aradului, apoi a luat foc și a ars în totalitate. Trupul omului de afaceri Ioan Crișan a fost propulsat de suflul exploziei.

În primele lor concluzii, medicii legiști au stabilit primele concluzii în cazul morții lui Ioan Crișan. Omul de afaceri ar fi suferit o puternică intoxicație de la fumul produs în momentul exploziei, înainte de a muri din cauza arsurilor și a fracturilor de stern și coaste, au declarat, pentru Gândul, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, ancheta a condus la un moment dat către criminalitatea organizată din Ucraina, chiar dacă inițial se bănuia că ar fi implicați cetățeni sârbi cu pregătire militară.

Psihologii MAI au făcut analiza comportamentală a victimei

Conform comunicatului transmis de PICCJ, anchetatorii au stabilit traseul victimei în perioada de interes, printre altele prin vizualizarea imaginilor obținute din camerele de supraveghere din municipiul Arad.

În plus, au fost analizate relațiile comerciale derulate de Ioan Crișan, dar situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei.

Mai mult, a fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR, respectiv Serviciul de Analiză Comportamentală.

„Până la acest moment, nu au fost confirmate informațiile, vehiculate și în spațiul public, privind implicarea victimei în activități de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane”, au transmis procurorii, care au precizat că s-au stabilit și au fost investigate și posibilele surse de conflict în anturajul victimei.

Zeci de percheziții

Conform procurorilor, peste 400 de persoane au fost audiate în acest caz și au fost efectuate percheziții domiciliare și percheziții informatice pe 35 de dispozitive.

În plus, au fost dispuse și finalizate 18 constatări balistice, fizico-chimice, traseologice și expertize genetice și a-a stabilit tipul de exploziv, de mare putere, din coroborarea rezultatelor a 3 constatări fizico-chimice. A fost stabilită poziția materialului exploziv prin experiment judiciar şi constatări tehnico-ştiinţifice. S-au realizat determinări cantitative ale materialului exploziv care a cauzat decesul victimei.

„Din punct de vedere al stadiului cercetărilor, urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă (in rem), până în acest moment nu s-a dispus continuarea urmării penale față de o persoană”, au transmis procurorii.

Poliția Română a furnizat sprijin prin alocarea ofițerilor și agenților de poliție pentru delegarea de activități, principala structură care efectuează acte de urmărire penală în cauză fiind Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR, iar efectivul a fost redimensionat constant, în funcție de specificul actelor de urmărire penală efectuate, astfel încât versiunile de anchetă să fie verificate cu celeritate.

Mai mult, procurorii PÎCCJ precizează că au fost solicitate date de interes pentru soluționarea cauzei de la toate statele afiliate rețelei Interpol, fiind inițiate şi derulate proceduri punctuale de cooperare judiciară şi poliţienească, în relaţie cu autorități ale mai multor state și  a fost solicitată și s-a beneficiat de asistența Europol.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri