Autoritățile ar putea declara joi epidemie de gripă. Ce spune ministrul Sănătății

Publicat: 05 01. 2023, 12:46
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Autoritățile ar putea declara o epidemie de gripă în România în cursul zilei de joi, în contextul în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se așteaptă la a treia creștere consecutivă a bilanțului săptămânal al infectărilor cu virus gripal.

În cazul în care autoritățile vor decide să declare epidemie, atunci ar urma să fie introduse anumite măsuri care să vizeze unitățile medicale, în special legate de accesul aparținătorilor în spitale și de protecția personalului medical.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a informat recent că în săptămâna 19-25 decembrie 2022 au fost înregistrate la nivelul întregii țări 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021, potrivit news.ro.

În S51, au fost raportate la nivel naţional 2.685 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 1.644 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă intervalului 19-25 decembrie 2022 şi cu 79 de cazuri înregistrate în S51/2021.

Din fericire, România nu a înregistrat până în prezent niciun deces cauzat de infecția cu virusul gripal.

Joi, 5 ianuarie, la ora 15:00, ministrul Rafila va vorbi, în cadrul unei conferințe de presă, despre situația epidemiologică la nivel național, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Alexandru Rafila: Nu se vor introduce neapărat restricții

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că se așteaptă ca numărul de cazuri să fie pe un plan ascendent în continuare.

„În funcţie de situaţia de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricţii, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica măsurile pentru protecţia personalului medical şi a pacienţilor, inclusiv masca în interior, screening epidemiologic. Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariţia simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele să nu fie utilizate în infecţiile virale, iar pacienţii să se prezinte la unităţile de primiri urgenţe în cazurile medii şi grave. Cei cu forme uşoare trebuie să se adreseze medicilor de familie, să nu aglomereze camerele de urgenţe”, a declarat Alexandru Rafila.

Ce măsuri ar putea fi luate

Alexandru Rafila susține că este posibil ca autoritățile să impună o serie de restricții populației din cauza creșterii numărului de cazuri de viroze respiratorii și gripă.

De exemplu, ar putea fi limitat accesul aparținătorilor în spitale și impunerea utilizării echipamentelor de protecție pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii. Însă orice decizie va fi luată de fiecare manager de spital în parte, susține Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului Sănătății, săptămâna viitoare vom ști cu siguranță dacă în România va fi sau nu declarată epidemie de gripă.

„Noi avem un sistem de supraveghere a gripei la nivel naţional. El, practic, adună toate cazurile de viroze respiratorii, dar individualizează cazurile de gripă, fie din punct de vedere clinic sau diagnosticate. Dacă procentul celor care sunt confirmate de laborator depăşeşte 10%, procentul din testele care se fac, pe de o parte şi, pe de altă parte, există o creştere săptămânală de 20%, săptămâni consecutive, atunci putem să discutăm de o epidemie de gripă” – Alexandru Rafila.

Între timp, Ministerul Sănătății a publicat o listă a medicamentelor cu care pacienții români le pot înlocui pe cele care nu se găsesc în această perioadă. Citește mai mult…