Prima pagină » Actualitate » Autoritățile britanice au găsit „sediul” din București al unei grupări transnaționale de crimă organizată: „Victimele au pierdut sume uriașe”. Banii, transferați într-un portofel cripto

Autoritățile britanice au găsit „sediul” din București al unei grupări transnaționale de crimă organizată: „Victimele au pierdut sume uriașe”. Banii, transferați într-un portofel cripto

Autoritățile britanice au găsit „sediul” din București al unei grupări transnaționale de crimă organizată: „Victimele au pierdut sume uriașe”. Banii, transferați într-un portofel cripto
Sursa: Profimedia

O grupare suspectată de crimă organizată a fost destructurată miercuri, 7 septembrie, în București, după ce Agenția Națională de Criminalitate (ANC) din Marea Britanie și Poliția Română au percheziționat două apartamente penthouse din nordul Capitalei, despre care se presupune că funcționează ca un call-center pentru fraudă, așa-numitul „boiler room”. Ofițerii britanici spun că gruparea, care acționa în mai multe țări europene, a transferat sume uriașe în portofele cripto.

Escrocii vizau persoane fraudate anterior și pretindeau că ajută victimele să-și recupereze banii, doar pentru a le înșela pentru a doua oară, relatează oficialii britanici într-un comunicat publicat pe pagina de internet a ANC,  nationalcrimeagency.gov.uk.

Gruparea de crimă organizată acționa din apartamente penthouse închiriate în București

Astfel, agenția britanică transmite că, după ce a primit date de la autoritățile române, Echipa de Combatere a Criminalității Financiare Complexe de la ANC a declanșat o anchetă ce viza grupul infracțional. Din primele informații, gruparea era suspectată că ar fi comis fraude în masă din apartamente penthouse închiriate în nordul Bucureștiului, relatează nationalcrimeagency.gov.uk.

Trei persoane, toate cu domiciliul în România, au fost audiate de autoritățile române cu privire la presupusa implicare a acestora. Se crede că toți trei au jucat roluri principale în operațiune.

Conștienți de faptul că victimele ar fi vulnerabile și disperate după soluții pentru a-și recupera banii, presupușii escroci ar fi reluat contactul cu victimele, sub pretextul că reprezintă Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) sau un alt organism de reglementare, susținând că ar putea ajuta la recuperarea pierderilor financiare.

„Taxele” de recuperare solicitate victimei, transferate într-un portofel cripto

Folosind tactici cunoscute investigatorilor, atât în ​​ce privește modul de operare specific pretinsei acțiuni de recuperare a pagubelor suferite de victime, aceștia cereau persoanei vizate o taxă în avans. Când victimele plăteau, banii erau transferați rapid într-un portofel cripto, iar comunicarea înceta.

Ofițerii judiciari au confiscat materiale care indicau că a fost urmat un scenariu pentru a efectua apeluri către victime și raportări false către „Departamentul Crypto FCA”. Au fost identificate portofele cu criptomonede de mare valoare, dar în urma examinării s-au dovedit a fi false. Anchetatorii suspectează că acestea au fost folosite pentru a demonstra victimelor că fondurile recuperate erau disponibile pentru a-și recupera pierderile inițiale din investiții.

Fraudă masivă la nivelul întregii Europe

ANC consideră că această operațiune reprezintă o crimă gravă și organizată, cu încercări sistematice de a viza victimele din întreaga Europă, la scară masivă.

Suzanne Foster, comandantul filialei ANC pentru echipa de criminalitate financiară complexă, a apreciat colaborarea cu autoritățile române.

„Conlucrarea strânsă cu forțele de ordine din România a fost de neprețuit pentru a perturba activitatea acestui grup suspectat de crimă organizată. Victimele au pierdut potențial sume uriașe din cauza acestei fraude și vom lucra pentru a urmări aceste fonduri furate pe măsură ce continuăm investigația. ANC și autoritățile române au demonstrat că escrocii pot fi depistați chiar și atunci când își au sediul în țări aflate departe de victimele lor”, a spus Suzanne Foster

La rândul său, Adrian Searle, directorul National Economic Crime Center (NECC) al ANC, a declarat că cele două instituții „se angajează să colaboreze cu partenerii din Marea Britanie și internaționali pentru a proteja publicul împotriva fraudei. Acest caz demonstrează că prin cooperare internațională putem și vom destructura grupurile de crimă organizată care vizează publicul britanic de peste mări”.

„Toate fraudele pot avea un impact devastator asupra victimelor lor, dar așa-numita fraudă de recuperare este deosebit de lipsită de inimă, deoarece vizează persoanele care au fost deja victimizate și speculează dorința naturală de a câștiga banii pierduți anterior din cauza fraudei. Dacă credeți că ați fost victima acestui tip de fraudă sau a oricărei alte fraude, ar trebui să o raportați la Action Fraud și să urmați sfaturile de pe site-ul web Action Fraud, care oferă sfaturi directe și imparțiale pentru a ajuta oamenii să detecteze escrocheriile și să se protejeze împotriva acestora. Îi îndemnăm pe cei care, din păcate, au fost fraudați să fie conștienți de riscul de a deveni victima fraudei de recuperare”, a precizat Adrian Searle.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele

Citește și