Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că România nu este pregătită pentru trecerea cursurilor în mediul online și a explicat de ce. Autoritățile decid până vineri dacă școlile rămân deschise și după incidența de 6 la mie.
Sorin Cîmpeanu a spus că deocamdată este în vigoare regula conform căreia la incidența de 6 la mie școlile se închid, iar elevii trec la cursuri în mediul online. Astfel, dacă vineri va fi atins acest prag în București, se va trece la școala în online în Capitală, cu excepția celor speciale, a creșelor și a grădinițelor.
”Deocamdată, regula este clară – se atinge pragul de 6 la mie, toată săptămâna viitoare școlile intră în online și se revine când se coboară sub acest prag”, a spus ministrul, precizând că până vineri se va lua o decizie în privința păstrării sau schimbării acestei reguli.
Sorin Cîmpeanu a spus că în România nu sunt îndeplinite simultan cele cinci condiții pentru ca elevii să poată face școală online. El spune că nu există conținut digital, conectivitate sau profesori pregătiți pentru asta.
”Unu – conectivitate generalizată, și nu avem. Doi – echipamente disponibile, și nu avem, în pofida eforturile care s-au făcut, sute și sute de mii de echipamente care s-au achiziționat, tot nu putem spune că fiecare elev are acces la un echipament adecvat pentru online. Trei – nu avem conținut digital. Chiar dacă avem conectivitate și tablete și profesori dornici să facă acest lucru, nu există conținut digital. Să trimiți temele pe WhatsApp nu înseamnă conținut digital. Patru – nu avem toți profesorii pregătiți pentru predarea online. Avem câteva zeci de mii de profesori, dar sunt peste 200.000. Și cinci – chiar dacă am avea și conectivitate, și tablete, și conținut digital, și profesori, dacă nu ai platforme de evaluare online, dedicate, nu poți încheia actul educațional, care în orice situație trebuie să se încheie printr-o evaluare”, a continuat ministrul Educației.
Sorin Cîmpeanu a spus că a primit la Ministerul Educației 183 de petiții de la părinți și profesori pentru închiderea școlilor și alte 175 de petiții pentru menținerea lor deschise.
”Interesul copiilor este să nu se întrerupă școala. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi gestionat. Dacă oprim școlile, acei copii vor sta în alte locuri, pentru că au posibilitatea să meargă, sunt permise tot felul de alte activități, mult mai puțin securizate din perspectivă sanitară. Dacă cei cu competență medicală se vor pronunța în acest sens, vom vedea.
Nu există legislație primară în acest sens. Țările care au luat anumite măsuri, au luat pe baza unei legislații primare. În contextul dat, în această seară nu avem această posibilitate. Până vineri va trebui să ne decidem într-un fel. Și va trebui ca deciziile luate să fie sustenabile din perspectivă legală.”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.