Autoritățile din Bulgaria vor să știe în ce condiții va face Elena Udrea închisoare în România. MJ: Cererea a fost trimisă la ANP

Autoritățile din Bulgaria vor să știe în ce condiții va face Elena Udrea închisoare în România. MJ: Cererea a fost trimisă la ANP
Elena Udrea / Sursa foto: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 14/04/2022, 17:52
Actualizat: 14/04/2022, 17:54

Autoritățile din Bulgaria vor să știe în ce condiții va face Elena Udrea închisoare în România, a anunțat, joi, Ministerul Justiției, care a precizat că cererea venită de la Sofia a fost trimisă Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

„Ministerul Justiției a primit, astăzi, 14 aprilie 2022, cererea autorităţilor judiciare de executare din Bulgaria, înregistrată la MJ cu nr. 31807/14.04.2022, cu privire la condițiile de detenție de care ar beneficia numita U.E.G. în cazul predării către România.

Cererea a fost înaintată de îndată Administrației Naționale a Penitenciarelor, în vederea soluționării. Administrația Națională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiției care, conform legii, îl va înainta Tribunalului București, ca instanță emitentă a mandatului european de arestare (MEA). Tribunalul București îl va comunica ulterior autorităților bulgare, asigurând și traducerea acestuia”, conform unui comunicat de presă al Ministerului Justiției (MJ).

Ministerul Justiţiei precizează că „acordă constant asistență tuturor autorităților române şi străine implicate în procedurile de executare a mandatelor europene de arestare, care solicită sprijinul, în limitele competențelor acordate de lege şi cu respectarea deplină a independenței organelor judiciare”.

„Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu garanția respectării rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă”, conchide sursa citată.

Elena Udrea rămâne în arest preventiv în Bulgaria până la extrădare

Curtea de Apel din Sofia a decis, joi, după audieri, ca Elena Udrea să rămână în arest în Bulgaria, până la extrădarea sa.

După ce miercuri amânaseră pronunțarea în dosarul în care autoritățile române solicită extrădarea Elenei Udrea, judecătorii Curții de Apel din Sofia a decis, joi, ca fostul ministru să rămână în arest preventiv în Bulgaria până se va lua o decizie în procesul privind extrădarea.

Elena Udrea a încercat să îi convingă pe magistrații bulgari să o lase în arest la domiciliu, motivând că este bolnavă și a închiriat o locuință în Bulgaria. Ea a declarat și că în România ar fi stat în arest în condiții nepotrivite.

Fostul ministru a stat în arest în ultimele zile, iar audierea s-a derulat după ce autoritățile române au solicitat extrădarea Elenei Udrea.

Fostul ministru a fost reprezentat de un avocat din România și de unul din Bulgaria, fiind asistată și de către un translator. Ea a prezentat instanței o cerere de azil pe care ar fi transmis-o autorităților din Grecia, țară în care voia să ajungă atunci când a fost reținută de autoritățile bulgare, după ce polițiștii nu au găsit-o la domiciliu pentru a pune în executare mandatul de arestare. Ca urmare, autoritățile române au început procedurile și Udrea a fost dată în urmărire generală. Apoi, ea a fost depistată pe teritoriul Bulgariei aproape de granița cu Grecia. Fostul ministru român a fost reținut în baza unui mandat al procurorului bulgar.

Elena Udrea a fost condamnată, joia trecută, de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, decizie definitivă.

Conform încheierii de ședință, completul a respins ca nefondate contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Elena Udrea și ceilalți condamnaţii în dosar, Liberiu Tudor Breazu, Gheorghe Nastasia şi Rudel Obreja împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor