Prima pagină » Actualitate » Autoritățile din Mexic promovează cultura MAYAȘĂ printr-un festival de proporții

Autoritățile din Mexic promovează cultura MAYAȘĂ printr-un festival de proporții

Un spectacol fascinant de sunet și lumini a oferit mexicanilor o lecție de istorie neobișnuită despre cultura mayașă. O replică de 15 metri a unei piramide mayașe a fost instalată în centrul capitalei Mexicului. 

Scopul evenimentului a fost promovarea elementelor culturale mayașe. Piramida mayașă de 15 metri a fost aleasă ca element central, deoarece reprezintă una dintre cele mai impresionante realizări arhitecturale ale civilizației maya.

Pe lângă jocul de lumini, la spectacol au fost prezenți și dansatori în costume tradiționale, care au adăugat o dimensiune vie și autentică evenimentului.  Festivalul a oferit o imagine memorabilă moștenirii culturale mayașe.

Elemente ale culturii mayașe scoase la iveală

În 2022, arheologii au descoperit ruinele unui oraș mayaș străvechi, numit Xiol, pe un șantier de construcții din apropierea orașului Merida, în statul Yucatan, Mexic. Orașul, care a existat între 600-900 d.Hr., prezintă caracteristici arhitecturale specifice stilului Puuc și a fost locuit de aproximativ 4.000 de persoane din diferite clase sociale.

Printre descoperiri se numără palate, piramide, piețe, morminte ale adulților și copiilor, unelte din obsidian și flint.  S-au descoperit și resturi ale vieții marine, sugerând o dietă bazată pe agricultură și pescuit.

Peraza, unul dintre arheologii implicați, a declarat că, în ciuda extinderii dezvoltării urbane din regiune, care a dus la distrugerea multor situri arheologice, descoperirea de la Xiol este surprinzătoare prin gradul de conservare.

Evenimentul din capitala Mexicului a fost o oportunitate unică de a aduce aceste elemente culturale și istorice în atenția publicului larg. Prin combinarea spectacolului de lumini și sunete cu prezența dansatorilor tradiționali, organizatorii au reușit să creeze o experiență captivantă. Evenimentul a permis participanților să se conecteze cu moștenirea culturală mayașă într-un mod inedit.

Mayașii au construit orașe impresionante, cu piramide, temple, palate și observatoare astronomice, demonstrând o măiestrie arhitecturală remarcabilă. Arta mayașă, precum pictura murală și ceramica, a atins standarde foarte înalte.  Astfel, civilizația maya este considerată printre cele mai dezvoltate din America acelei perioade.

Deși Imperiul Maya s-a prăbușit, elementele culturale fabuloase continuă să se păstreze până astăzi.

 

Sursa: ProTv, Digi 24 

Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Freepik

CITEȘTE ȘI:

Aproape jumătate dintre FEMEILE din România nu au carte de muncă

Se împlinesc 25 de ani de la cea mai PLOIOASĂ zi din istoria României

Patricia este absolventă a Universității București, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, specializarea Filologie, Japoneză-Engleză. A continuat cu Masteratul pentru Traducerea Textului Literar ... vezi toate articolele

Citește și