Olanda a notificat sistemul de alertă pentru alimente cu privire la un lot de porumb venit din România, contaminat cu o substanță extrem de periculoasă din categoria micotoxinelor.
Autoritățile din Olanda au notificat sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje despre faptul că au identificat un lot de porumb furajer contaminat cu o substanță din categoria micotoxinelor, care ar fi cancerigene, marfa provenind de la o fermă din județul Arad.
Autoritățile din Olanda nu au precizat numele fermei de la care a fost achiziționat furajul și nici cantitatea cumpărată.
Proba a fost prelevată în data de 31 mai, la solicitarea firmei din România, iar datele au fost făcute publice acum. Conform autorităților din Olanda, nivelul de contaminare al porumbului furajer este unul grav, 0,200 mg/kg. Porumbul furajer nu a ajuns pe piața din Olanda.
Un incident asemănător a fost înregistrat și în anul 2013, atunci când la mai multe ferme de porci, a ajuns porumb furajer contaminat, atât din România, cât și din țara învecinată, Serbia.
Zilele trecute, Miniștrii Agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia au semnat o declarație comună prin care subliniază necesitatea menținerii interdicției importurilor pentru cerealele din Ucraina, cel puțin până la finalul anului 2023.
Măsura se aplică pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui originare din Ucraina.
Miniștrii de resort s-au întâlnit la Varșovia, unde au discutat despre situația de pe piețele agricole ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și măsurile posibile pentru a formula reguli corecte pentru fermierii din statele membre UE și țările candidate, transmite EFA News. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri că fermierii români vor fi sprijiniți să își valorifice corect producția.
„Suntem hotărâți să-i sprijinim pe fermierii noștri să își valorifice corect producția și rezultatele muncii lor pentru a ne asigura tuturor securitatea alimentară. Fermierii români au fost puternic afectați de războiul din Ucraina, la fel cum au fost afectați și fermierii din statele din apropierea conflictului”, a susținut ministrul Florin Barbu.
Anul acesta, fermierii din Polonia și din alte țări de la granița cu Ucraina au fost supuși presiunii grâului ucrainean. Varșovia și-a închidă granița pentru importuri.
Iar Bruxelles-ul a fost de acord să oprească importurile de grâu ucrainean peste granițele vecinilor Ucrainei, permițând doar transporturile în tranzit.
În documentul semnat, miniștrii au propus ca lista produselor care fac obiectul măsurilor preventive să rămână deschisă pentru a permite ca utilizarea acestora să răspundă eficient la probleme similare din alte sectoare.