Autoritățile anunță verificări la mai multe fructe și legume românești. În paralel, are loc acțiunea „cireașa și căpșuna”, cu mai multe controale la aceste fructe.
„Fermierii români folosesc prea multe pesticide sau nu folosesc cum ar trebui să le folosească. Nu lasă acei timpi, înainte de recoltare, nu folosesc întotdeauna ce pesticide ar trebui să folosească, iar faptul că există o creștere a numărului de probe pe care statul ar dori să le să le analizeze este un semn, dar este o picătură într-un ocean. Dacă facem un calcul, creșterea numărului de probe pe care dumneavoastră o anunțați nu reprezintă nici măcar o probă pe zi per județ. Statul, într-adevăr, poate că nu are capacitate sau nici nu trebuie neapărat să aibă capacitatea aceasta, pentru că în toate țările civilizate nu este doar statul, sunt și laboratoarele de terță parte, laboratoare care pot asigura în momentul de față, cu siguranță, un număr de analize suficient pentru pentru piață. Să încărcăm costurile statului, întotdeauna, cu tot ce este în piață, este un pic cam mult”, a declarat la Digi 24 Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară.
„În piață nu trebuie să apară producători care nu și-au analizat produsul. Asta este cel mai cel mai ușor de făcut pentru stat. Statul trebuie să verifice doar că există un raport de încercări, un buletin de analiză pentru acele produse care sunt vândute. Producătorii, în principal, dacă vorbim de legume și fructe, trebuie să-și arate buna credință făcând aceste analize. La fel cum procesatorii își analizează produsul finit, care există la raft, și producătorul ar trebui să-și analizeze produsul pe care el îl îl are. (…) Ar trebui schimbată și legislația și ar trebui mai mult, nu știu dacă o schimbare generală, ci o clarificare în care să se spună că orice producător este responsabil pentru ceea ce pune în vânzare și este responsabil până la nivel penal. Dacă a greșit odată, îl învățăm. Dar dacă greșește în mod repetat, îl penalizăm sau răspunde penal de ceea ce face, de faptele sale. Pentru că în piață, aplicând o amendă sau distrugând o cantitate limitată de probe ale unui producător prins din, poate, sute de mii de producători, nu facem decât să înrăim poate acel producător să obțină niște recolte mai mari, nu întotdeauna pe cale naturală, mai mult pe cale chimică”, a mai spus acesta.
„Din ceea ce analizăm, noi vedem din ce în ce mai multe fungicide folosite, pentru că fungicidele ne scapă de anumite boli în câmp. Se folosesc fungicidele pentru a avea recolte mai aspectuoase, mai mari, mai bune, pentru a combate, de fapt, dăunătorii. Și îi combatem în măsura în care ne pricepem să-i combatem, adică adăugăm pesticidul respectiv în cantități foarte mari. Nu există suficienți specialiști în domeniu ca să acopere numărul de producători medii și mici și să le explice foarte clar rolul pesticidului și cum se aplică acesta. Iar faptul că pesticidele se vând «la liber» și oricine poate avea acces la ele, neținându-se cont de faptul că ai un hectar, nu 100, lucrul acesta, să spunem, generează abuz”, a completat el.
Sursa Foto – Caracter ilustrativ: Envato