Autoritățile germane recomandă populației să nu consume apa de la robinet. Gardul unui rezervor este defect și există risc de contaminare

Publicat: 16 08. 2024, 23:13

Locuitorii unui mare oraș din Germania sunt avertizați să nu bea apă de la robinet din cauza riscului de contaminare. Un gard al unui rezervor de apă potabilă dintr-o locație a Bundeswehr a fost avariat pentru a doua oară în această săptămână, iar autoritățile examinează dacă apa a fost contaminată.

Departamentul de sănătate a emis un avertisment cu privire la folosirea apei după ce a fost găsit un gard tăiat la un rezervor de apă potabilă din Mechernich, Renania de Nord-Westfalia. Conform unui anunţ postat pe site-ul oraşului din districtul Euskirchen, aproximativ 10.000 de persoane sunt afectate, inclusiv baza Bundeswehr din Mechernich, care primește apă din acest rezervor. Poliția efectuează o investigație pentru a determina dacă apa a fost contaminată, potrivit Zeit Online. Joi seara, autoritățile locale au declarat că concluziile investigației vor fi disponibile în cel mai scurt timp posibil.

Incident asemănător  în Köln

La Köln, mai multe orașe sunt vizate de un avertisment similar. Miercuri, cazarma forțelor aeriene Köln-Wahn a fost închisă din cauza suspiciunilor de sabotaj al alimentarei cu apă. O gaură a fost găsită într-un gard care protejează instalația de apă a cazărmii, iar Bundeswehr a raportat niveluri de contaminare anormale. Astfel, a început o investigație suplimentară.
Joi după-amiază, în Mechernich, a fost găsit un gard tăiat la locul rezervorului de apă potabilă. Autoritățile au declarat că apa ar putea fi contaminată într-un mod periculos pentru sănătate din cauza accesului neautorizat la sistemul de apă potabilă din Mechernich.
Pentru moment, nu trebuie folosită apa de la robinet pentru nimic altceva decât consum, duș sau prepararea mâncării, spun oficialii. Acest rezervor afectează, de asemenea, oraşele Strempt, Roggendorf, Breitenbenden, Weißenbrunnen și Denrath, care primesc apă din el.
Este o situație gravă pentru o națiune europeană care se confruntă cu astfel de probleme. Apa contaminată cu Pfas a ucis aproape 4.000 de oameni în regiunea Veneto din Italia, conform unui studiu recent publicat în revista Environmental Health.
PFAS, sau substanțele per-fluoroalchilice și poli-fluoroalchilice, sunt substanțe chimice periculoase care au fost utilizate în multe produse de larg consum. Acestea includ produse rezistente la apă, anti-pete și antiaderente. Este cunoscut faptul că aceste substanțe persistă în mediul înconjurător și pot acumula în organismele vii. Au fost legate de o varietate de efecte dăunătoare asupra sănătății umane, cum ar fi creșterea riscului de boli cardiovasculare, probleme cu sistemul imunitar și creșterea riscului de cancer. Afecțiunile cu PFAS în apa potabilă și alte surse de apă pot constitui o amenințare semnificativă pentru sănătatea publică.
Grupul Mame No Pfas a dezvăluit aceste informații îngrijorătoare, subliniind faptul că în 2013, apa din regiunea Veneto a fost grav contaminată, afectând 30 de comune.