Prima pagină » Actualitate » Autoritățile române au confiscat bani dintr-un cont din Elveția al unui afacerist condamnat în dosarul Pescariu-Microsoft. Dinu Pescariu este în curs să fie și el executat

Autoritățile române au confiscat bani dintr-un cont din Elveția al unui afacerist condamnat în dosarul Pescariu-Microsoft. Dinu Pescariu este în curs să fie și el executat

Autoritățile române au confiscat bani dintr-un cont din Elveția al unui afacerist condamnat în dosarul Pescariu-Microsoft. Dinu Pescariu este în curs să fie și el executat

Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a anunțat, în data de 5 decembrie 2022, că a încasat suma de 540.759,83 dolari americani (USD), ca urmare a executării unui ordin internațional de confiscare și a încheierii unui acord de partajare a bunurilor confiscate cu Elveția. Este vorba de cont un al unui afacerist condamnat în dosarul Pescariu-Microsoft. Dinu Pescariu este în curs să fie și el executat.

Instituția nu precizează cui aparțineau sumele confiscate, însă surse ale aktual24.ro au aflat că este vorba de banii afaceristului Dragoș Stan. Ordinul de confiscare a fost emis de Curtea de Apel București, fiind transmis autorităților elvețiene în vederea recunoașterii și punerii în executare.

Potrivit legii, statele împart banii care sunt supuși confiscării. Jumătate rămâne la bugetul statului unde sunt ascunși banii, în timp ce cealaltă jumătate se întoarce în statul de unde au fost furați.

„Ordinul de confiscare a fost executat integral prin partajarea sumei confiscate în procent de 50% din suma de 1.070.557 USD în beneficiul ambelor state, în baza dispozițiilor Convenției Consiliului Europei privind spălarea, descoperirea, sechestrarea și confiscarea produselor infracțiunii”, se arată în comunicatul ANABI.

În data de 2 decembrie 2020, Curtea de Apel București a stabilit, definitiv, întreruperea unui proces sub acuzația de spălare de bani deoarece a intervenit prescrierea răspunderii penale. Judecătorii nu i-au condamnat pe Dinu Pescariu și pe Claudiu Florica în dosarul Microsoft, dar i-au obligat la plata a importante sume de bani.

„Dispune confiscarea specială a următoarelor sume de bani:

  • de la subiectul procesual Stan Dragoș Șerban suma de 1.070.557 USD,
  • de la Florica Claudiu Ionuț suma de 10.858.479 USD,
  • de la Pescariu Dinu Mihail suma de 10.858.479 USD”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Judecătorii au explicat atunci și unde își ținea Pescariu banii: „Menține în parte măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanță nr.448/P/2010 din dată de 30.01.2018 respectiv: până la concurență sumei de 10.858.479 USD, asupra sumelor de bani, existente în contul bancar nr. …. (USD) cu IBAN …, deschis pe numele Pescariu Dinu Mihail la Banca Leu Elveția (succesor cu titlu universal Banca Clariden Leu – în prezent Credit Suisse AG), în vederea confiscării speciale, suma ce a făcut obiectul infracțiunii de spălare a banilor”.

Și Șerban Dragoș Stan avea deschis cont în Elveția. Poprirea a fost pusă și pe contul lui, „până la concurență sumei de 1.070.557 USD, asupra sumelor de bani existente în contul bancar 0065-712094-2, No 18721 Gauss, având IBAN (USD), deschis pe numele lui Stan Dragoș Șerban la Banca Leu Elveția (successor cu titlu universal Banca Clariden Leu – în prezent Credit Suisse AG), în vederea confiscării speciale, suma ce a făcut obiectul infracțiunii de spălare a banilor”, se mai arată în decizia Tribunalului București.

Afacerea Microsoft

Claudiu Florica și Dinu Pescariu au fost trimiși în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), în februarie 2018, pentru spălare de bani, fapte comise de cei doi în calitate de reprezentanți ai societăților Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2003-octombrie 2004, au fost emise mai multe hotărâri de guvern, prin care s-a aprobat încheierea între Guvernul României și Fujitsu Siemens Computers a unui contract comercial de închiriere de licențe educaționale Microsoft.

Procurorii spun că, în cuprinsul hotărârilor respective, s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru licențele Microsoft, cu scopul de a favoriza această firma prin evitarea organizării unei licitații publice.

Extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft a fost aprobată prin HG 1778 din 21 octombrie 2004, fără a există un necesar fundamentat.

DNA mai arată că suma de 22.787.515 dolari, reprezentând aproximativ o treime din folosul necuvenit obținut din infracțiunea de abuz în serviciu de către Fujitsu Siemens Computers, a făcut obiectul infracțiunii de spălare de bani.

Pentru disimularea originii ilicite a banilor, a fost încheiat un contract de consultanță fictiv între Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG.

„În baza acestui contract, au fost transferate în contul Profinet AG suma de 15.553.878,86 USD la dată de 11.05.2004 și suma de 7.233.510,86 USD la dată de 30.11.2004. În perioada mai – decembrie 2014, prin subcontractarea succesivă în mod fictiv a unor servicii de consultanță, sumele de bani au tranzitat o serie de conturi ale unor firme off-shore (Slytehrin Marketing Ltd, Zonko Overseas Ltd)”, mai precizează DNA.

Potrivit procurorilor, persoanele implicate în operațiunile privind disimularea originii ilicite a banilor au fost Claudiu Florica și Dinu Pescariu, ultimul fiind și beneficiarul final al unei părți din suma de peste 22 de milioane de dolari.

„Prin contribuția la înființarea firmelor offshore Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd., precum și la încheierea contractelor fictive de prestări servicii dintre Fujitsu Siemens Computers și Profinet AG, respectiv dintre Profinet AG și Slytehrin Marketing Ltd, inculpații au contribuit la/au dispus realizarea transferurilor bancare menționate, care nu s-ar fi putut realiza în lipsa acestor elemente”, a mai precizat DNA.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și