Autoritățile române au recuperat 6 milioane de lei din SUA în dosarul în care soții Nemeș au fost acuzați de evaziune fiscală. Kilograme de aur şi sute de obiecte de lux confiscate de FBI de la aceștia în 2014
Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) a recuperat aproximativ 6 milioane de lei din SUA într-un dosar de evaziune fiscală și constituire a unui grup infracțional organizat. Potrivit surselor Gândul, întreaga sumă, echivalentul a 1,22 milioane dolari, a fost recuperată în urma valorificării bunurilor confiscate de FBI în dosarul în care soții Nemeș au fost acuzați de o evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro.
Banii au fost recuperați ca urmare a unei petiții civile (petition for remission) formulate de ANABI și reprezintă veniturile integrale nete obținute de autoritățile SUA după valorificarea mai multor bunuri confiscate, se arată în comunicatul ANABI.
Banii recuperați de autoritățile române au fost transferați de către Departamentul de Justiție al SUA.
„Suma urmează a fi transferată către Agenția Națională de Administrare Fiscală în vederea recuperării prejudiciului și acoperirii ordinului de confiscare dispuse într-un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție și soluționat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție, în 2019.
Recuperarea sumei de bani este rezultatul cooperării directe și eficiente între structurile de specialitate din cadrul Ministerului Justiției (Autoritatea Centrală – Direcția Drept Internațional și Cooperare Judiciară, respectiv ANABI) și Departamentul de Justiție al SUA (Criminal Division’s Office of International Affairs; the Money Laundering and Asset Recovery Section). La realizarea demersului, ANABI a cooperat și cu Direcția generală executări silite cazuri speciale, din cadrul ANAF”, se arată în comunicatul ANABI.
Kilograme de aur şi sute de obiecte de lux confiscate de FBI de la soții Nemeș
Reamintim că autorităţile americane au confiscat în 2014 geci şi cizme din piele de şarpe, zeci de arme, kilograme de aur, zeci de poşete de lux, zeci de iPaduri, pocale din argint masiv din buncărul pe care soţii Radu şi Diana Nemeş îl foloseau în statul Washington din SUA, înainte de a fi extrădaţi în România, în mai. Cei doi sunt acuzaţi de evaziune din afaceri cu motorină, aducând statului român un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro.
După arestarea soţilor Diana Nemeş şi Radu Nemeş de FBI, la jumătatea lunii martie 2014, şi extrădarea lor în România, în mai, agenţii federali americani au pătruns în buncărul pe care aceştia l-au folosit pentru a depozita numeroase bunuri de valoare. Poliţiştii au confiscat haine de lux, veselă din argint, mai multe kilograme de aur sub formă de monede, cel puţin 12 arme.
Prejudiciul suferit de statul român ca urmare a evaziunii comise în afacerile cu motorină pentru care este acuzat Nemeş se ridică la aproximativ 56 de milioane de euro. Totodată, cei doi sunt acuzaţi şi că au folosit banii negri obţinuţi din vânzarea de motorină prin firme-fantomă pentru a-şi cumpăra mai multe proprietăţi imobiliare în SUA, folosindu-se de alte societăţi-paravan înregistrate în statul american Washington.
Șapte ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru Radu Nemeș
Judecătorii l-au condamnat definitiv în anul 2019 la şapte ani şi şase luni de închisoare cu executare pe omul de afaceri Radu Nemeş, dar au achitat-o pe soţia acestuia. În primă instanţă, şi Diana Nemeş primise o condamnare de şapte ani de închisoare cu executare.
În acest dosar, procurorii îl acuzau şi pe Sorin Blejnar (fost şef ANAF) că ar fi sprijinit gruparea condusă de soţii Nemeş şi astfel 90.000 de tone de motorină ar fi fost tranzacţionate fără ca statul să încaseze un leu.
Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, Radu Nemeş, Diana Nemeş, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist care a vizat sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare. În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.