Autoritățile sârbe au recuperat din apele Dunării una dintre cele peste 200 de nave de război scufundate de Germania nazistă în august 1944. Operațiunea face parte dintr-un proiect de amploare destinat recuperării acestor epave istorice, multe dintre ele constituind un pericol pentru navigație.
Ministrul sârb al Transporturilor și Infrastructurii, Goran Vesic, a anunțat, printr-o postare pe rețelele de socializare, că nava recuperată va fi supusă unei investigații pentru a determina dacă mai conține explozibili. De asemenea, acesta a menționat că epava va fi expusă publicului după finalizarea cercetărilor.
Proiectul, finanțat din fonduri europene, prevede recuperarea a 21 de nave germane din Dunăre, rămășițe ale flotei scufundate în timpul retragerii armatei germane din fața trupelor sovietice. În imaginile distribuite de Vesic pe Facebook pot fi observate muniții și arme deteriorate, recuperate de pe nava scoasă la suprafață, potrivit agenției Agerpres.
Această operațiune de recuperare este esențială pentru navigația pe Dunăre, întrucât, de aproape opt decenii, epavele îngropate în albia fluviului obstrucționează traseele navale, în special în perioadele de secetă și caniculă, când nivelul apei scade semnificativ, făcând vizibile rămășițele vaselor.
Dunărea, care în această zonă marchează granița dintre Serbia și România, a fost martora unor evenimente istorice dramatice în august 1944, când armata sovietică, controlând deja defileul Porților de Fier, a forțat retragerea flotei germane. În imposibilitatea de a-și continua deplasarea, contraamiralul german Paul Willy Zieb a ordonat scufundarea a peste 200 de nave, dintre care multe încă zac pe fundul fluviului.
Majoritatea celor aproximativ 8.000 de soldați și civili aflați la bordul acestor vase au reușit să scape pe jos de armata sovietică. După război, câteva dintre aceste nave au fost scoase din Dunăre, dar numeroase epave au rămas până astăzi sub ape.