Avea burta foarte UMFLATĂ. Ce a aflat un bărbat de 70 de ani
Un bărbat de 70 de ani, pe nume Dumitru, avea burta foarte umflată. Ce a aflat după mai multe controale.
Durerile abdominale care se cronicizează și tulburările de tranzit nu trebuie ignorate. Ele pot fi simptomul unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul colorectal, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în țara noastră și o cauză importantă de mortalitate, din cauza diagnosticului întârziat.
După mulți ani în care s-a confruntat cu disconfort abdominal sever, după numeroase investigații în sfera digestivă și a fost supus mai multor intervenții nereușite, Dumitru tot nu avea un diagnostic cert, numai dureri puternice în zona pelvină și abdomenul foarte mărit.
Tumora avea 3 kg și 25 de cm
Printr-o recomandare, bărbatul de 70 de ani a ajuns la consult la Dr. Eliza Gangone, medic primar chirurgie generală la Spitalul Clinic SANADOR. După un consult de specialitate, medical i-a recomandat mai multe investigații, printer care un RMN, un CT, dar și o colonoscopie. Analizând rezultatele, Dr. Eliza Gandone a stabilit diagnosticul de cancer de colon. Tumora avea 3 kg și 25 de cm.
„Burta lui arăta ca a unei femei însărcinate în șase luni, iar un medic care îi făcuse ecografii și intervenții laser la vezică a ratat această tumoră de care doamna doctor a zis că o simți la palpare. Pentru noi, diagnosticul a fost șocant.”, a povestit Cristina, fiica pacientului.
De precizat este că tratamentul pentru cancer recomandat a fost o intervenție foarte complexă: exenterație pelvină totală, indicate în tratarea cancerului pelvin avansat și, de altfel, singura soluție salvatoare în astfel de cazuri. Operația a implicat extirparea tuturor organelor afectate de cancer din abdomenul inferior, chiar și vezica urinară, precum și montarea unei urostome și a unei colosteme. Intervenția a decurs fără probleme și s-a finalizat cu succes.
A urmat apoi o perioadă de recuperare și de tratament specific, iar după externare, pacientul a revenit la controale periodice, urmând întocmai recomandările medicale. La aproximativ un an de la prima operație, Dumitru a revenit la Spitalul Clinic SANADOR pentru o a doua intervenție chirurgicală, care a implicat reconstrucție și eliminarea colostomei și a urostomei.
CITEȘTE ȘI: