Prima pagină » Actualitate » Averea lui Andrew Tate, evaluată de un JURNALIST BBC. Ce VENITURI i-ar fi adus lunar afacerile din România. Cu ce fel de fabrică i-a comparat casa

Averea lui Andrew Tate, evaluată de un JURNALIST BBC. Ce VENITURI i-ar fi adus lunar afacerile din România. Cu ce fel de fabrică i-a comparat casa

Averea lui Andrew Tate, evaluată de un JURNALIST BBC. Ce VENITURI i-ar fi adus lunar afacerile din România.  Cu ce fel de fabrică i-a comparat casa

Paul Kenyon, un jurnalist care a făcut recent o investigație despre Andrew Tate pentru BBC, explică, într-un articol publicat de cotidianul britanic The Guardian, cum a încercat să afle de unde vine averea fostului kickboxer. Și dacă ea chiar există sau este doar o „fațadă”.

Jurnalistul britanic povestește că și-a întâlnit actuala soție în București, acum trei decenii, și, că în România există în continuare mentalitatea că femeile să rămână la cratiță, iar bărbații să fie duri. O imagine pe care Tate a promovat-o din plin și a câștigat foarte mulți adepți.

„Mi-am cunoscut soția în București acum aproape 30 de ani. S-au înregistrat progrese uriașe, în special de când țara a aderat la UE, în 2007. Dar opiniile tradiționale privind rolurile de gen rămân. (…) Soțiile gătesc, iar soții sunt hrăniți. De la bărbați se așteaptă să fie duri”, scrie jurnalistul britanic Paul Kenyon, într-un articol pentru publicația The Guardian.

„Cum ar fi reacționat Poliția Română dacă l-ar fi reclamat o româncă, dintr-un mediu defavorizat?”

Paul Kenyon este cunoscut în special pentru emisiunea BBC Panorama, în cadrul căreia a făcut numeroase investigații și documentare, inclusiv corespondențe din războiul din Ucraina și Liban. Jurnalistul, laureat al premiului BAFTA pentru cel mai bun documentar, este și autorul cărții „Copiii nopții. Povestea stranie și eroică a României moderne”, lansată anul trecut și pe piața din România.

Jurnalistul se întreabă dacă autoritățile române ar fi urmărit cazul fostului kickboxer Andrew Tate în scenariul în care, inițial, l-ar fi reclamat o româncă dintr-un mediu defavorizat, de exemplu. Ancheta autorităților a fost demarată după ce Ambasada SUA a primit o sesizare că o americancă de 21 de ani era reținută împotriva voinței sale în casa fraților Tate. În aprilie 2022, au avut loc percheziții în locuința acestora, iar polițiștii i-au interogat, amintește jurnalistul. Deși i-au eliberat la scurt timp, autoritățile au rămas cu ochii pe ei și la finalul anului trecut i-au arestat preventiv. Sunt cercetați pentru viol, constituirea unui grup infracţional organizat și trafic de persoane.

„O grămadă de moloz și o lampă Ikea spartă”

Britanicul Paul Kenyon a venit în România și a încercat să răspundă, în primul rând, la această întrebare: Este viața cu mașini de lux doar o fațadă? „Andrew Tate obișnuia să se plimbe pe aceste străzi suburbane neîngrijite, la aproximativ 16 kilometri de centrul Bucureștiului, în România. Trecea pe lângă o groapă de gunoi, un cimitir întins și un șir de semiremorci. Trecea în Lamborghini sau Bugatti sau în oricare dintre super mașinile sale”, descrie jurnalistul o parte din traseul fostului kickboxer, în drumul spre casă.

„Locuința lui Tate nu este un refugiu de la Hollywood, este mai degrabă o fabrică de carne dărăpănată. Cărămidă falsă, jgheaburi care picură, ferestre întunecate. Există o grămadă de moloz acolo unde te-ai aștepta să fie grădina și o lampă Ikea spartă. Având în vedere mediatizarea de miliardar și postările sale regulate despre avioanele sale private, iahturi și flota de super mașini, reședința lui Tate este oarecum sub așteptări”, mai notează jurnalistul.

Dacă Tate are averea cu care se laudă, de ce nu locuiește într-un cartier exclusivist, în Primăverii, Kiseleff sau Dorobanți? Se mai întreabă britanicul. „Există o mulțime de mafioți în București care locuiesc în cartiere inteligente și care își păstrează un profil scăzut, fără să-și dea în vileag fiecare mișcare pe internet sau să se comporte ca niște «gangsteri»”, mai spune Kenyon.

Câștigul estimat din afacerea cu videochat

75 de femei erau parte la un moment dat din studioul lui de videochat, a declarat Tate într-un podcast. Ele i-ar fi adus cam 600.000 de dolari pe lună, a susținut el. Tate minte, potrivit unei informații pe care jurnalistul a primit-o de la procurorii români, care spun că n-au găsit atât de multe camere web. Mai mult, Andrew Tate n-a fost cunoscut în industria videochat până să fie arestat, susține Paul Kenyon.

„Este posibil ca el să fi câștigat zeci de milioane din industria webcam?”, a întrebat-o jurnalistul pe Maria Boroghina, manager la Best Studios, una dintre cele mai mari firme de videochat din București.

„Nu este realist în această industrie să câștigi atâția bani cu doar câteva modele”, i-a declarat ea.

„Nu am găsit nicio dovadă că ar deține vreun cazinou”

Un alt lucru cu care s-a lăudat Andrew Tate a fost numărul lui de cazinouri, 15, mai exact. A declarat și că acestea i-ar aduce un milion de dolari pe lună, scrie Kenyon.

„Am căutat peste tot și nu am găsit nicio dovadă că ar deține vreun cazinou”, mai precizează jurnalistul. „Există o legătură istorică slabă cu un lanț care operează săli de jocuri cu aparate de tip slot-machine”.

După ce britanicul a sugerat pe Twitter că Tate s-ar putea să nu aibă atât de mulți bani, mulți bărbați l-au numit „imbecil, parazit, fals jurnalist”, mai scrie el. O altă afacere a lui Tate însă, spune Kenyon, ar putea să fie sursa veniturilor, în condițiile în care doar colecția de mașini și ceasuri confiscate de autoritățile române valorează peste 3,6 milioane de euro. Este vorba despre așa-numita Universitate Hustler, acum cunoscută drept The Real World (lumea adevărată, n.r.), a fraților Tate. Abonamentul lunar costă 49,99 de dolari, iar tinerii adepți învață cum să seducă femei și cum să facă bani.

Afacerea cu criptomonede

„Dacă Tate are într-adevăr o bogăție imensă, mă străduiesc să o găsesc. Există totuși un loc unde nu am reușit să căutăm, și anume blockchain-ul. Tate vorbește în mod regulat despre cripto pe rețelele sociale, iar într-un podcast din octombrie 2022 le-a spus ascultătorilor că a întors o investiție de 600.000 de dolari în bitcoin din martie 2020, transformând-o într-un profit de 12 milioane de dolari”, mai scrie jurnalistul Paul Kenyon.

„El pare să aibă cel puțin un portofel digital, dar nu ne putem uita înăuntru. Nici forțele de ordine din România nu pot, dar pot urmări orice tranzacție care intră sau iese din el”.

Conținutul de pe TikTok al lui Andrew Tate a fost vizualizat de peste 12,7 miliarde de ori. Pe rețelele sociale acesta a dat indicații despre cum să bați femeile și a declarat că cele care au trecut prin trauma de-a fi violate au avut „o parte din responsabilitate” pentru ce li s-a întâmplat. Tot mai mulți bărbați au început să-l urmărească online.