Averile POLIȚIȘTILOR deveniți VEDETE pe internet, verificate de superiori. „Au folosit un limbaj trivial!”

Publicat: 18 09. 2024, 08:00

Șeful Poliției Române a cerut verificarea declarațiilor de avere ale polițiștilor care au devenit vloggeri și care ar monetiza acest tip de activitate fără să-și declare veniturile. Totodată, în cazul în care se va stabili că acești polițiști nu au plătit impozite pentru banii câștigați din activitățile prestate în online, vor fi cercetați penal.

Chestorul șef Benone Matei, șeful Poliției Române, a semnat, în 11 septembrie, un document prin care a cerut tuturor șefilor unităților de poliție să-i identifice pe polițiștii aflați în subordinea lor care au activități extraprofesionale, inclusiv monetizarea conținutului audio-video postat pe rețelele de socializare.

Circulara trimisă de șeful IGPR are în spate un raport al Direcției Control Intern care indică existența unor situații în care unii polițiști câștigă bani din activități de vlogging.

În acest sens, potrivit ofițerilor care au întocmit raportul ajuns pe masa inspectorului general, „pentru atragerea unui număr ridicat de urmăritori pe rețelele de socializare, unii polițiști au transmis opiniei publice mesaje neconforme, au manifestat lipsă de respect la adresa colegilor, a șefilor și a altor categorii socio-profesionale, au utilizat un limbaj trivial, au exprimat opinii sau preferințe politice”.

Ca urmare, șeful Poliției Române a cerut factorilor de decizie să-i cerceteze disciplinar pe subalternii care postează materiale video care prejudiciază imaginea Poliției în general sau compromit unele misiuni.

Polițiștii vloggeri ar putea fi cercetați penal

Conform documentului semnat de chestorul șef, Benone Matei a cerut să se verifice dacă polițiștii respectivi și-au informat superiorii în acest sens, prin intermediul unui raport. Totodată, conform dispoziției emise de șeful IGPR, se va controla dacă așa-numiții „creatori de conținut online” care lucrează în Poliție și-au trecut eventualele venituri în declarațiile de avere și în declarațiile fiscale.

„În situația identificării unor încălcări ale regimului incompatibilităților și conflictelor de interese sau a unor omisiuni privind completarea declarațiilor de avere cu sumele obținute din activitățile extraprofesionale, se va proceda la sesizarea Agenției Naționale de Integritate (ANI). În cazul unor omisiuni în completarea declarațiilor fiscale având drept consecință eludarea plății impozitelor aferente veniturilor obținute din activitățile extraprofesionale, se va analiza oportunitatea sesizării organelor de urmărire penală competente”, le-a transmis chestorul șef Benone Matei celorlalți șefi din Poliție.

Vloggerul Valer Kovacs, dat afară după ce i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă

Polițistul vlogger Valer Kovacs, cel care i-a împrumutat motocicleta senatoarei Diana Șoșoacă, pentru un clip electoral, a fost dat afară din sistem, la începul lunii august.

Polițistul a declarat, după declanșarea acestui scandal, că a fost sunat de Diana Șoșoacă, iar acesta i-a împrumutat motocicleta, spunând că era „Ziua Porților Deschise la Ministerul de Interne”.

”Măsura disciplinară a fost luată conform prevederilor legale, după parcurgerea tuturor pașilor procedurali, la propunerea Consiliului de disciplină, constituit la nivelul instituției”, au precizat reprezentanții IGPR, într-un comunicat.


CITEȘTE ȘI:

„Talibanii“ din ȚĂNDĂREI. Înarmate cu puști de asalt Kalashnikov, clanurile așteptau Ziua Crucii

„Cămătarul fotbaliștilor”, judecat într-un dosar de șantaj. Temutul Vulpe a fost bodyguardul lui Giovanni Becali

Suma EXORBITANTĂ cerută de clinica privată care l-a tratat 22 de zile pe milionarul Sever Mureșan. Afaceristul, trimis în comă la un spital de stat

Ce condiții a avut Paul de România în închisoarea din Malta. Era cunoscută drept „temnița morții”