Consumul de antibiotice fără ca un medic să ne prescrie un astfel de tratament este destul de întâlnit în România, dar specialiștii atrag atenția că și mesele mult prea îmbelșugate au efecte negative similare.
Deci, care este legătura între consumul necontrolat de antibiotice și mâncatul excesiv? Aparent niciuna, dar medicii atrag atenția că ambele obiceiuri afectează flora intestinală, fiind obiceiuri foarte nesănătoase.
„Când luăm antibiotice ne afectăm microbiomul, dar pe o perioadă determinată. Dacă mâncăm sănătos si avem și activitate fizică, până la urmă, până în 6 luni, microbiomul își va reveni, dar obezitatea reprezintă o stare inflamatorie și o modificare a microbiomului, care continuă să se agraveze pe zi ce trece pentru că durează și se acumulează”, explică medicul pediatru Steluța Boroghină, pentru Pro TV.
Consumul de alimente nepotrivite, la fel ca antibioticele, poate să afecteze sănătatea florei noastre intestinale. Flora intestinală este, practic, o parte extrem de importantă a sistemului nostru imunitar, astfel că, dacă flora nu este sănătoasă, nici noi nu avem cum să fim într-o formă ideală.
„Ce se întâmplă? Se distruge stratul de mucus, care protejează mucoasa colonului și atunci toxinele trec. Sindromul se cheamă sindrom de hiperpermeabilitate colonică. Și toxinele trec de stratul mucos și ajung din nou în circulația generală. Nu-și mai face colonul treaba să elimine tot ce trebuie să elimine. În obezitate, este un sindrom inflamator care persistă, pentru că asta se întâmplă când distrugem microbiomul. Persistă o stare inflamatorie sub-acută, nu o vedem”, mai explică medicul.
Ficatul, pancreasul și intestinul gros au un sistem nervos autonom. O cale de comunicare continuă cu centrul de comandă – creierul. Dezechilibrelele de la nivel bacteriilor, determinate de medicamente luate haotic ori de prea multe calorii, afectează toate organele, mai notează sursa citată.
Sursa foto: Shutterstock