Avertisment MAE: Cetățenii români să părăsească de urgență Afganistan!
Ministerul Afacerilor Externe informează că nivelul de alertă este ridicat pentru Afghanistan și recomandă cetățenilor români să părăsească de urgență teritoriul acestui stat și să evite orice deplasare.
MAE recomandă ferm cetățenilor români care se deplasează în Afganistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Islamabad şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
„Pentru sprijin și informații vă rugăm să vă adresați Ambasadei României de la Islamabad (telefon de urgență +92 311 4469900) sau misiunilor diplomatice ale statelor membre UE care sunt încă operaționale la Kabul, inclusiv pentru identificarea unor soluții de repatriere”, se arată în comunicatul MAE.
Totodată, cetățenii români pot solicita sprijin misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene care sunt încă operaționale la Kabul.
MAE reamintește că activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii. Având în vedere lipsa unei misiuni operaționale la Kabul și faptul că Ambasada României de la Islamabad a preluat reprezentarea țării noastre în relația cu Afganistanul, capacitatea de intervenție a acestei misiuni în Afganistan este limitată, mai ales în contextul deteriorării situației de securitate din această țară.
Talibanii au preluat controlul asupra Kandahar, al doilea oraș ca mărime din Afganistan, a declarat vineri parlamentarul afgan Gul Ahmad Kamin.
Talibanii au anunțat vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că „în timpul operațiunii de cucerire, biroul guvernatorului, sediul Poliției și multe alte puncte din orașul Kandahar au fost eliberate de inamic și se află sub controlul mujahedinilor”, informează CNN.
Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite are în vedere o declarație cu privire la situația din Afganistan, mai notează sursa citată. Documentul ar urma să reitereze faptul că talibanii nu vor primi recunoaștere internațională în cazul în care vor prelua puterea folosind forța.
Declarația ar urma să condamne, de asemenea, „în cei mai duri termeni posibili”, atacurile armate ale forțelor talibane.
Talibanii câștigă tot mai mult teren în Afganistan
Talibanii au reușit joi să cucerească orașul Ghanzi, situat la 150 de kilometri sud-vest de Kabul și au reușit, astfel, să-și deschidă drumul către capitala țării, Kabul.
Talibanii au reușit în ultimele două luni să ocupe mai mult teritoriu în Afganistan decât în toată perioada de când au fost îndepărtați de forțele internaționale de la putere, în 2001.
Încurajați și de retragerea trupelor NATO din ultimele săptămâni, ei au început să ocupe tot mai multe districte aflate până acum sub control guvernamental.
Aproximativ 15 milioane de persoane (jumătate din populație) fie locuiesc în zonele controlate de talibani, fie unde talibanii erau foarte prezenți și au pus la cale atacuri împotriva forțelor guvernamentale.
Din 1996 până la intervenţia condusă de SUA în 2001, talibanii au controlat zone vaste din Afganistan.
Alianța Nord-Atlantică (NATO) califică situația de securitate din Afganistan ca fiind una „dificilă și provocatoare” și face apel la talibani să înceteze atacurile din această țară.
Astfel, NATO susține poziția Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) cu privire la violențele înregistrate în Afganistan în ultima perioadă.