Avertisment MAE pentru turiști! Transportul cu feribotul din Bulgaria a fost suspendat
MAE a emis o nouă atenționare de călătorie pentru ziua de miercuri, 11 septembrie 2024. Potrivit datelor, cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze teritoriul către Turcia sau Grecia nu vor putea beneficia de transportul cu feribotul. Activitatea de transport a fost suspendată temporar, după ce nivelul fluviului Dunărea a scăzut. Călătorilor li se recomandă celelalte puncte de frontieră deschise. Iată informațiile mai jos.
Cetățenii români care intenționează să călătorească sau să tranziteze teritoriul Bulgariei către Turcia sau Grecia nu pot facilita de transportul cu feribotul. Acesta a fost suspendat temporar, după ce nivelul fluviului Dunărea a scăzut, potrivit MAE.
Transportul cu feribotul a fost suspendat, iar călătorilor li se recomandă celelalte puncte de frontieră
Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe recomandă călătorilor români să utilizeze celelalte puncte de frontieră deschise. Acestea sunt:
- Vidin – Calafat;
- Kardam – Negru Vodă;
- Durankulak – Vama Veche;
- Silistra – Ostrov Călărași;
- Dobromir – Krushari și Kainardzha – Lipnița (aceste două puncte funcționează cu orar 08:00-20:00 și doar pentru autovehicule cu masa totală admisă de până la 3,5t);
- Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro);
- Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg);
- Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călărași) (feribot) (www.spikaferry.com);
- Ruse – Giurgiu.
Avertisment MAE pentru cetățenii români care intenționează să călătorească sau să tranziteze teritoriul Bulgariei
Timpul de așteptare la trecerea frontierei, la taxa de pod, ar putea să crească, având în vedere că se desfășoară lucrări de reparație a căii de rulare a podului peste Dunăre.
„Cetățenilor români care tranzitează punctul de frontieră Ruse li se recomandă să ia în calcul posibilitatea creșterii timpului de așteptare la trecerea frontierei, la taxa de pod, în contextul în care, din data de 10 iulie 2024, autoritățile bulgare desfășoară lucrări de reparație a căii de rulare a podului peste Dunăre”, mai transmite, astăzi, MAE.
Vezi și Bacul de BECHET, tras pe dreapta/Traficul fluvial, întrerupt temporar
„Reamintim că începând cu data de 5 iulie 2024 taxa de pod poate fi plătită și în sistem online, numai pentru autovehiculele cu capacitate de transport de persoane de până la 8+1. Taxa de pod poate fi în continuare plătită cu cardul bancar sau în numerar, respectiv 2 euro sau 4 leva. Menționăm că în punctele de frontieră bulgare funcționează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite, amenzi de circulație sau taxe compensatorii la regimul vinietei electronice, aplicate pe teritoriul R. Bulgaria. În astfel de cazuri, cetățenii români identificați de sistem sunt obligați să își achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.
Subliniem importanța informării corecte, achiziționării din timp a vinietei electronice și recomandăm achiziționarea acesteia înainte de intrarea pe segmentul de drum rutier din Republica Bulgaria supus taxării – și achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, în conformitate cu legislația în vigoare.
Autoritățile bulgare recomandă insistent ca vinieta electronică să fie achiziționată online prin intermediul site-ului www.bgtoll.bg (cu versiune și în limba română – https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica) – site oficial recomandat de autoritățile bulgare competente”, se arată în comunicatul MAE transmis miercuri, 11 septembrie 2024.
Reprezentanții MAE recomandă turiștilor români să se asigure că „dețin suficiente resurse de combustibil, apă și alimente și că mențin în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare”, având în vedere caracterul dinamic al condițiilor meteorologice din Bulgaria.