Avertisment ONU: Nivelul gazelor cu efect de seră a atins un nou record în 2020

Avertisment ONU: Nivelul gazelor cu efect de seră a atins un nou record în 2020
Publicat: 26/10/2021, 09:31
Actualizat: 26/10/2021, 09:43

Experţii Organizaţiei meteorologice mondiale (OMM, o agenţie ONU) trag un nou semnal de alarmă. Previziunile experţilor privind încălzirea climei sunt catastrofale. Emisiile principalelor 3 de gaze cu efect de seră – dioxid de carbon (CO2), protoxid de azot (N2O) şi metan (CH4) – au atins noi cote record anul trecut.

Concentrația de dioxid de carbon, cel mai important gaz cu efect de seră, este acum cu 50% mai mare decât la începutul Revoluției Industriale, când se ardeau la foc continuu combustibili fosili. Nivelurile metanului s-au dublat din 1750. Toate gazele cheie cu efect de seră (GES) au crescut mai repede în 2020 decât media din deceniul precedent, iar această tendință a continuat în 2021, arată raportul OMM.

Criza climatică continuă să se agraveze și să trimită un mesaj „ dur ” națiunilor reunite la summitul Cop26 de la Glasgow, care se va desfășura săptămâna viitoare, potrivit șefului OMM, profesorul Petteri Taalas: „Suntem departe de drum”.

”Vom asista la o creștere a temperaturii până la sfârșitul acestui secol cu ​​mult peste obiectivele Acordului de la Paris de 1,5 până la 2 °C”

„La ritmul actual de creștere a concentrațiilor de GES, vom asista la o creștere a temperaturii până la sfârșitul acestui secol cu ​​mult peste obiectivele Acordului de la Paris de 1,5 până la 2 °C”, a spus profesorul Petteri Taalas. „Nivelurile în creștere ale GES au repercusiuni negative majore pentru viața și bunăstarea noastră de zi cu zi și pentru viitorul copiilor și nepoților noștri.”, conform The Guardian.

Arderea cărbunelui, petrolului și gazului reprezintă 66% din cauzele încălzirii globale, acestea reprezentând cea mai mare sursă de CO2 din atmosferă. În 2020, emisiile de CO2 au scăzut cu 5%, iar asta s-a întâmplat datorită restricțiilor anti-Covid. Chiar și așa, foarte multe gaze cu efect de seră au fost pompate în atmosferă, ceea ce înseamnă că restricțiile anti-Covid „nu a avut niciun impact vizibil asupra nivelurilor atmosferice de GES și ratele lor de creștere”, a spus OMM.

Aproximativ, 50% din CO2 ajunge în atmosferă, restul fiind absorbit de plante, oceane și copaci, dar OMM avertizează că aceste schimbări duc la anomalii în ecosistem. În momentul de față, pădurea Amazoniană nu absoarbe CO2, ci îl elimină, deoarece activitățile umane distrug ecosistemul amazonian.

OMM a avertizat că încălzirea globală dăunează capacității lumii naturale de a absorbi emisiile, de exemplu, Amazonul a trecut de la absorbția de CO2 la emiterea acestuia pe măsură ce incendiile de vegetație, secetele și tăierile distrug copacii.

Metanul reprezintă 16% din încălzirea globală, iar majoritatea emisiilor sale sunt cauzate de activitățile umane, cum ar fi creșterea bovinelor și producția de combustibili fosili. Metanul este un GES puternic și de durată relativ scurtă, astfel încât reducerea emisiilor are un impact rapid. Înainte de Cop26, cel SUA și UE s-au angajat să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030.

Cealaltă GES majoră este protoxidul de azot, responsabil pentru 7% din încălzirea globală. Aceste emisii provin în mare parte din utilizarea excesivă a îngrășămintelor chimice în agricultură și gunoi de grajd. Datele GES sunt colectate de Programul OMM de supraveghere a atmosferei globale .

„Adevăratul succes sau eșecul Cop26 va fi scris în cerul nostru sub formă de concentrații de gaze cu efect de seră. Acest raport al OMM oferă o evaluare brutală și sinceră a ceea ce a fost scris până acum. Până acum, este un eșec epic”, a spus profesorul Dave Reay, de la Universitatea din Edinburgh.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
Liceul în care un singur elev a luat examenul de Bacalaureat 2024
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ce avere are Serghei Mizil: Fiul fostului demnitar a dezvăluit adevărul despre proveniența banilor săi...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Tarom a anulat mai multe curse „din cauza indisponibilităţii temporare a membrilor echipajului de zbor”....
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Se schimbă iar Codul Rutier. Guvernul a dat ordin. Cine rămâne garantat fără permis
Lovitură de palat. Regina Letizia, în fața dovezilor
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cum învingeau oamenii căldura înainte de aerul condiționat? Foloseau ventilatoare de mână, mergeau la film...
×