AVERTISMENTUL ANM pentru România. Un nou val de praf saharian deasupra țării noastre, începând de miercuri

Publicat: 25 06. 2024, 12:37
Actualizat: 25 06. 2024, 12:41

O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va ajunge, începând de miercuri, deasupra României. Potrivit meteorologilor ANM, depunerile de praf vor putea fi observate observate în jumătatea de vest a ţării în intervalele în care va ploua. Masa de aer cu particule de praf saharian se va îndepărta de ţara noastră, de joi seară.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, a vorbit într-un interviu pentru Gândul despre pericolul norului de praf saharian asupra sănătății oamenilor, în special asupra pacienților cu un istoric medical în boli pulmonare și respiratorii.

Medicul a făcut o precizare extrem de importantă în acest context, arătând că studiile realizate în acest moment indică faptul că numărul de internări pentru afecțiuni respiratorii crește cu 30% în primele cinci zile de după un astfel de moment.

„În perioada 26 iunie- 27 iunie ora 21.00, circulația aerului, predominant sudică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei și deasupra României.

Depunerile de praf  vor putea fi observate în jumătatea de vest a țării în intervalele în care va ploua. Joi (27 iunie), din orele serii, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va îndepărta de țară”, a transmis, marţi, într-un comunicat de presă, ANM.

Zece judeţe, sub avertizare de furtuni până miercuri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă avertizare meteo de fenomene extreme. Astfel, de astăzi, de la ora 12.00, intră în vigoare un cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii. De asemenea, specialiştii anunţă noi alerte cod galben de caniculă, valabilă în mai multe judeţe din țară.

Codul galben de ploi, grindină şi vijelii este valabil în intervalul 25- 26 iunie.  În Banat, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, în cea mai mare parte a Carpaților Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70 km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. Potrivit ANM, manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.

 

CITIȚI ȘI:

PRAFUL SAHARIAN se întoarce în România! Ce zone vor fi afectate și în ce perioadă

Pericolul PRAFULUI SAHARIAN. Medic: „Internările pentru afecțiuni respiratorii cresc cu 30%”. Cât de eficientă este masca