Avertismentul apocaliptic al oamenilor de știință. Ce se va întâmpla cu omenirea în anul 2050
Oamenii de știință avertizează că virușii mortali, transmisi de la animale la oameni, vor crește periculos în următorii ani.
Cercetătorii americani prevăd că boli precum Ebola și virusul Marburg ar putea lua de 12 ori mai multe vieți în 2050 decât în 2020. Studiul a constatat că ”evenimentele de propagare” a patru viruși, inclusiv virusul Nipah și SARS, au crescut într-un ritm alarmant în ultimele șase decenii.
Dr. Amanda Meadows, de la Ginkgo Bioworks, a avertizat: ”Dacă aceste rate de creștere continuă, ne-am aștepta ca agenții patogeni analizați să provoace de patru ori mai multe evenimente de propagare. Pachetul final de măsuri pentru a sprijini prevenirea, pregătirea și reziliența la nivel mondial nu este încă clar. Ceea ce este clar, totuși, din tendințele istorice, este că sunt necesare acțiuni urgente pentru a aborda un risc mare și în creștere pentru sănătatea globală”.
Avertismentul apocaliptic al oamenilor de știință
Virusul Ebola și Marburg cauzează boli letale. Acestea sunt filovirusuri, cel mai adesea fiind întâlnite la liliecii și maimuțe. În timp ce aceste focare se găsesc de obicei în țările africane, au fost raportate cazuri în Europa și Statele Unite.
Coronavirusul SARS 1, care s-a răspândit în peste două zeci de țări înainte ca focarul să fie controlat în 2003, poate fi transportat de lilieci și civete, animale originare din India și Asia de Sud-Est. Virusul Nipah, răspândit și de liliecii de fructe, a înregistrat focare în nord-estul Africii și în Asia de Sud-Est.
Virusul Machupo, care declanșează febra hemoragică boliviană, provine de la șoarecele mare vesper, originar din nordul Boliviei.
Un studiu din BMJ Global Health a examinat ratele a patru viruși pentru a prezice evenimentele viitoare de răspândire.
Cercetarea a analizat peste 3.150 de focare și epidemii din 1963 până în 2019 pentru a identifica tendințele de decese. În această perioadă, au găsit 75 de evenimente de contagiune în 24 de țări, soldând cu un total de 17.232 de decese.
Majoritatea acestor decese – 15.771 în 40 de focare – au avut loc în Africa din cauza virusului Ebola sau Marburg, scrie Daily Star.