DSVSA Vaslui a lansat mai multe avertisment către populația județului să fie atentă la ce cumpără de la galantar. Carnea de miel trebuie să fie achiziționată din spații special amenajate, să aibă ștampila de control sanitar-veterinară și să aibă organele și capul nedetașate.
DSVSA Vaslui atrage atenția înainte de Paște că sunt vândute animale moarte și tranșate sau chiar carne de câine în loc de carne de miel sau oaie.
„Siguranța alimentară a populației este o preocupare constantă a Autorității. Cu atât mai mult, în acestă perioadă, majoritatea acțiunilor instituției s-au concentrat pe acest obiectiv, iar controalele inspectorilor noștri, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, au fost intensificate” a subliniat dr. Ponea Mihai, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Verificările au vizat modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare de funcționare la nivelul piețelor agro-alimentare, abatoarelor și centrelor de sacrificare a mieilor cu activitate temporară, în unitățile de tranșare a cărnii, unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală si nonanimală, unitățile de comercializare cu amănuntul, precum și în unitățile de alimentație publică / catering cu livrare la domiciliu. Totodată, la nivelul tuturor abatoarelor si centrelor de sacrificare temporară a mieilor, inspectorii sanitari veterinari din cadrul DSVSA Vaslui, au efectuat supravegherea funcționării si expertiza sanitară veterinară a cărnii si organelor, au verificat starea de sanătate, condițiile de igienă și bunăstare a animalelor, modul de gestionare si distrugere a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman (SNCU) rezultate din activitatea de sacrificare.
Ce trebuie să știți pentru a nu cumpăra carne de câine în loc de carne de miel
În toate piețele agroalimentare și în alte locuri special amenajate în care este valorificată carnea și celelalte produse de origine animală, de sezon, este asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar și programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbată și duminică. DSVSA informează că orice intervenție de natură negativă asupra calității alimentelor de origine animală cu scopul de a obține foloase necuvenite, constituie fraudă și un atentat asupra sănătății publice. Prin intervenție negativă se înțelege: substituirea cărnii normale cu carne provenită de la animale bolnave, moarte, tăiate în agonie sau aflate în stări fiziologice în care tăierea lor este interzisă de lege, prepararea de alimente falsificate sau cu componente alterate, adaosurile nepermise sau introducerea aditivilor alimentari peste limitele oficiale. “În acest sens, atenționăm consumatorii că pentru a fi în conformitate cu normele sanitar-veterinare, carcasa de ovine (adulte sau miel) trebuie să prezinte întotdeauna capul și organele interne nedetașate, precum și ștampila oficială de control sanitar veterinar aplicată lizibil pe fiecare spată și pe pulpe”, au explicat reprezentanții DSVSA. Potrivit acestora, nu de puține ori au fost descoperite tentative de trafic al cărnii de câine prin substituirea cărnii de ovine sau chiar de trafic al cărnii provenite de la animale moarte.
Pentru protejarea sănătății, consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele recomandări:
– Să nu cumpere carne de la negustorii ambulanți care comercializează marfa pe marginea drumurilor, a șoselelor sau în locuri neamenajate și neautorizate pentru un astfel de comerț;
– Să nu cumpere carne din piețe dacă pe carne nu este aplicată lizibil marca de sănătate sau dacă carnea preambalată nu prezintă eticheta de identificare a procesatorului, termenul de valabilitate și mențiunea că a fost controlată sanitar veterinar; Pentru a nu crea suspiciuni cumpărătorilor, traficanții care fac substituiri ilegale ale cărnii recurg la disimularea acestei infracțiuni prin tranșarea cărnii în specialități de măcelărie sau prin valorificarea cărnii sub formă tocată, în cazul căreia este foarte dificilă diferențierea provenienței organice;
– Să evite consumul preparatelor din carne comercializate la tonetele volante și grătarele amplasate pe traseele comerciale și turistice aglomerate, întrucât organele sanitar-veterinare nu pot verifica în orice moment compoziția reală a acestor preparate. Cel mai prudent lucru pentru consumatori este acela de a cumpăra carne și preparate din carne din unități înregistrate sanitar-veterinar pentru un astfel de comerț, aflate permanent sub supraveghere sanitar-veterinară, dar și a altor organisme cu rol de control”, se transmite într-un comunicat emis de D.S.V.S.A. Vaslui.