Prima pagină » Actualitate » Avertismentul Europol: criminalitatea organizată se extinde în UE, există pericolul ca infractorii să exploateze pandemia COVID

Avertismentul Europol: criminalitatea organizată se extinde în UE, există pericolul ca infractorii să exploateze pandemia COVID

Avertismentul Europol: criminalitatea organizată se extinde în UE, există pericolul ca infractorii să exploateze pandemia COVID

Pandemia de coronavirus ar putea alimenta crima organizată în următorii ani în Europa, un continent aflat deja în „punctul de rupere”, a avertizat luni agenția de poliție a UE.

În raportul său, Europol a afirmat că grupurile de crimă organizată sunt din ce în ce mai susceptibile să intre în afaceri legitime lăsate vulnerabile de daunele economice cauzate de Covid-19.

Infractorii oferă, de asemenea, vaccinuri false împotriva coronavirusului și truse de testare la domiciliu, în timp ce încearcă să valorifice eforturile globale de recuperare, a declarat agenția de la Haga.

„Suntem la punctul de rupere”, a declarat directorul Europol, Catherine De Bolle, pentru AFP într-un interviu.

„O pandemie prelungită va pune presiuni puternice pe economiile europene și globale, iar o recesiune economică prevăzută poate forma criminalitatea gravă și organizată pentru anii următori”, se arată în raport.

Comerțul cu droguri în special alimentează corupția în întreaga UE, potrivit Europol.

Cantități fără precedent de cocaină sunt traficate în UE din America Latină, generând profituri de miliarde de euro” pentru infractorii din Europa și America de Sud, a spus agenția.

Puritatea cocainei sosite în Europa a fost „la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată în UE”

Comerțul cu cocaină „alimentează întreprinderile criminale care își folosesc enormele resurse pentru a se infiltra și a submina economia, instituțiile publice și societatea UE”, a spus Europol.

Raidurile poliției în porturile majore ale UE, cum ar fi Anvers, Hamburg și Rotterdam, au înregistrat confiscări record, inclusiv un transport de 23 de tone de cocaină de către poliția olandeză și germană la sfârșitul lunii februarie.

Pandemia de coronavirus a crescut criminalitatea cibernetică

Însă izbucnirea pandemiei de coronavirus anul trecut a avut un impact major asupra modului în care au funcționat bandele de criminalitate organizată, a spus Europol.

Companiile slăbite de pandemie ar putea deveni o pradă ușoară pentru bandele care doresc să își legitimeze infracțiunile sau care folosesc afaceri juridice pentru activități ilegale, cum ar fi spălarea banilor, a spus Europol.

De asemenea, pandemia a văzut intrusii adaptându-se pentru a obține profit din nevoile și temerile societății.

„În primele etape am văzut o creștere a comerțului cu măști de față contrafăcute și dezinfectant pentru mâini. Acum vedem o creștere a comerțului cu vaccinuri false și truse de testare la domiciliu”, a declarat De Bolle pentru AFP.

De asemenea, pandemia de coronavirus a crescut criminalitatea informatică, deoarece restricțiile din multe țări înseamnă că oamenii trebuie să trăiască și să lucreze mai mult online, a spus Europol.

În ianuarie, poliția internațională a întrerupt EMOTET, descris ca fiind cel mai periculos instrument de malware împotriva criminalității informatice din lume, folosit pentru a pătrunde în sistemele informatice.

Frauda online a constituit acum o problemă majoră, inclusiv frauda de investiții și atacurile de phishing malware, precum și exploatarea sexuală online a minorilor, a spus agenția.

Infracționarii cibernetici ar putea, de asemenea, să lanseze „atacuri sofisticate și la scară largă împotriva infrastructurii critice pentru a accesa și fura date sensibile”, pe măsură ce lumea intră în linie.

Întrebat dacă agențiile de drept pierd pierderea luptei împotriva infractorilor, De Bolle a declarat că forțele de ordine „trebuie să se îndrepte  către acțiuni comune, noi politici și să regândească modul în care lucrăm”.

 

Citește și