Avertismentul MAE pentru români, după ce Germania „aruncă în aer” Schengen-ul terestru. Reacții uriașe în Europa după decizie

Publicat: 11 09. 2024, 16:19
Actualizat: 11 09. 2024, 16:19
Foto caracter ilustrativ

Situație dificilă în Europa, după ce Germania a anunțat că suspendă temporar Schengen-ul terestru, lucru care a stârnit discuții aprinse și controverse la nivelul țărilor afectate. În acest context, ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Germania că vor fi extinse controalele temporare la toate frontierele terestre ale republicii federale, pentru a proteja securitatea internă şi a reduce migraţia ilegală, începând cu 16 septembrie.

Mai exact, pe lângă controalele temporare deja existente la frontierele terestre cu Austria, Elveţia, Republica Cehă şi Polonia, vor fi efectuate controale temporare la frontierele terestre cu Franţa, Luxemburg, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca, pentru o perioadă de şase luni.

Germania se învecinează cu nouă state și toate fac parte din spațiul Schengen. Încă din 2023, oficialii germani au decis reintroducerea temporară a controalelor la frontierele sale pentru a face față imigrației ilegală.

La mai bine de un an de la acel moment, autoritățile de la Berlin au hotărât noi controale. De data aceasta, au fost declanșate de atacul terorist din Solingen. Dacă pe plan intern, măsura a fost lăudată, pe plan extern este încă discutată.

Recomandări pentru cetățenii români aflați într-o situație dificilă

În acest context, MAE recomandă consultarea paginilor de Internet: www.bmi.bund.de şi www.bundespolizei.de.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefoanele de permanenţă ale Ambasadei României la Berlin: +491601579938, Consulatului General al României la Bonn: +491735757585, Consulatului General al României la Munchen: +491602087789 şi Consulatului General al României la Stuttgart: +491716813450.

Decizia Germania a stârnit reacții majore în Europa

Anunțul Germaniei că va suspenda temporar Schengen-ul terestru și că va extinde controalele la toate frontierele sale a stârnit reacții și controverse la nivel înalt în Europa.

Mai exact, Austria a anunțat că nu va primi niciun migrant respins de Germania, în timp ce astfel de voci au apărut și în Țările de Jos sunt voci că ar trebui să se ia o măsură similară și acolo

Premierul polonez Donald Tusk consideră „inacceptabilă” decizia Germaniei de a introduce controale la frontiere.

„Acest tip de acţiune este inacceptabil din punctul de vedere al Poloniei”, a spus Tusk într-un discurs televizat adresat ambasadorilor polonezi reuniţi la Varşovia pentru o conferinţă anuală, relatează AFP, potrivit Antena 3.

Potrivit lui Tusk, „ceea ce are nevoie Polonia nu este o consolidare a controalelor la frontierele noastre, ci o mai mare participare a ţărilor, inclusiv a ţărilor precum Germania, la supravegherea şi securitatea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, în special pentru a face faţă unui val de imigraţie ilegală orchestrat, potrivit Varşoviei, de Rusia şi Belarus.

Comisia Europeană vede controlul instituit de Germania ca o măsură excepțională

Germania trebuie să respecte principiul proporţionalităţii în aplicarea măsurilor excepționale de control a frontierei. Potrivit acestuia, măsurile restrictive se aplică în mod proporțional cu nivelul de amenințare, însă nu mai mult decât este necesar și dar până când obiectivul este îndeplinit.

„Reintroducerea controalelor la frontierele interne ale Uniunii Europene reprezintă o situație excepțională. Germania va trebui să trateze această problemă în limitele necesității și proporțional cu nivelul de amenințare preconizat”, a transmis Comisia Europeană, printr-o purtătoare de cuvânt.

În acest context, înăsprirea regulilor privind migrația și azilul din Germania doar îngreunează politica de liberă circulație din UE și Schengen, deoarece caracterul temporar alocat măsurilor de control ar putea să se perpetueze prin prelungiri succesive în ani, deoarece nu există o limită admisă la nivelul spațiului comunitar.

 

CITIȚI ȘI:

Comisia Europeană reacționează după BLOCAJUL instituit de Germania în spațiul Schengen: controlul la frontiere trebuie să respecte principiile etice

Germania extinde CONTROLUL temporar la toate granițele sale terestre