Avertismentul medicilor: Războiul poate aduce în România două boli periculoase. Au fost depistate în Ucraina din 2019
Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași atrag atenția asupra faptului că venirea persoanelor din Ucraina ca refugiați în România impune redeschiderea subiectului răspândirii bolilor infecto-contagioase grave, altele decât COVID-19.
Dr. Florin Roșu, managerul unității medicale, atrage atenția asupra riscului răspândirii difteriei și poliomielitei în contextul în care Organizația Mondială a Sănătății a raportat încă din 2019 cazuri de difterie în Ucraina, iar în 2021 a fost depistat la vecinii noștri un caz de poliomielită cu tulpină sălbatică. În contextul în care gradul de vaccinare în Ucraina pentru boli ca difterie, poliomielita, rujeola și pertussis nu a fost unul optim.
Ce este poliomielita
Poliomielita este o boală infecto-contagioasă care, nedepistată la timp, poate pune în pericol sănătatea pacientului și a celor cu care interacționează. Realizează cel mai des tablouri pseudo gripale sau gastrointestinale și, deși în cazuri rare, poate provoca atrofii musculare și sechele motorii. Boala debutează cu febră, catar respirator (creșterea secrețiilor mucoasei nazale, afectează partea din spatele nasului), tulburări digestive, cefalee, iritabilitate, insomnie”, a declarat dr. Florin Roșu.
Acesta a precizat că ambele boli au nevoie de spitalizare și tratament de specialitate, nu trec de la sine și nici nu este posibil tratamentul la domiciliu.
Ce este difteria
Difteria, spre exemplu, este o boală provocată de o bacterie care produce fenomene inflamatorii severe și toxice, iar cel mai important este că se transmite prin aer: direct prin tuse, strănut sau vorbit. Au fost cazuri în care difteria a fost luată prin contract cu suprafețe contagioase.
„Gradul de contagiozitate este între 70 și 90 la sută. Pacienții netratați pot fi contagioși timp de 2-3 săptămâni. Perioada de incubație este între 2 și 6 zile, dar simptomatologia diferă în funcție de localizarea și intensitatea procesului difteric. Cele mai frecvente forme de manifestare a difteriei sunt: angina difterică, cu febră, astenie fizică intensă, anorexie și dureri faringiene. Difteria laringiană se manifestă ca o laringită cu febră, disfonie (răgușeală, tuse aspră, spastică, tiraj intercostal etc.)”, a completat dr. Florin Roșu.
Cei mai afectați de aceste boli sunt copiii, iar difteria, spre exemplu, necesită șase săptămâni de spitalizare.