Avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru cu privire la oxidul de etilenă din înghețată și băuturi răcoritoare: „Este extrem de toxic și cancerigen”
Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția, printr-o postare pe Facebook, că oxidul de etilenă este foarte periculos. „Este extrem de toxic și cancerigen și nu se poate defini un nivel sigur de expunere”, este concluzia acestuia.
„Vreau ca oxidul de etilienă să nu mai ajungă niciodată în farfuriile românilor. Vreau ca tot ce mâncăm sau bem să fie 100% sigur. Utilizarea acestui toxic este acum interzisă la nivelul UE!”, a precizat acesta.
El a reamintit că a depus alte 2 noi propuneri concrete la nivel european ce prevăd înființarea Rețelei Europene de Centre de Control al Calității și Conținutului alimentelor și băuturilor (nealcoolice și alcoolice) de import și locale care se desfac pe piață și sancționarea crâncenă a firmelor ce importă astfel de produse contaminate.
Ce trebuie să știți:
(1) Oxidul de etilenă (Oxirano) este un compus organic sub formă de gaz (la temperatura camerei) toxic cu miros eteric (dulce), incolor, inflamabil, instabil, utilizat ca:
• Dezinfectant utilizat pentru sterilizarea echipamentelor medicale și dentare (deoarece este capabil să distrugă viruși, bacterii, ciuperci și spori, în special în condiții uscate).
• A fost folosit pentru fumigarea produselor alimentare pentru ambalare și pentru a reduce semnificativ populația de bacterii și ciuperci din condimente și aditivi.
• A fost folosit ca pesticid (insecticid, rodenticid), erbicid și fungicid.
(2) În ciuda utilității sale în diverse alte domenii, trebuie tratat cu precauție extremă pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori:
(3) Ingerat (alimente, sucuri): extrem de toxic, mutagen și cancerigen. Alimentele și băuturile contaminate nu au un miros sau culoare aparte. Pe termen lung consumul unor astfel de alimente contamintate este susceptibil de a conduce la afecțiuni hepatice și renale, produce cancer, de a dăuna fertilitităţii şi de a afecta fătul.
(4) Inhalat- poate afecta sistemul nervos și chiar expunerile de scurtă durată provoacă iritarea ochilor și a pielii.
Rețineți:
1. Substanța cancerigenă a fost detectată în mai multe alimente și băuturi comercializate în România.
2. Belgia a dat primul semnal de alarmă în septembrie 2020 cu privire la oxidul de etilenă. Identificat în produsele alimentare din India cu semințe de susan. Mii de articole cu termen de valabilitate lung cum ar fi cerealele, ciocolata, biscuiții, pâinea au fost scoase de pe piață.
3. Oxidul de etilenă a fost găsit recent în aditivi utilizați ca agent de îngroșare sau stabilizatori în multe alimente, inclusiv înghețată, cereale, produse din carne, cofetărie, produse lactate fermentate și brânză.
4. Sunt multe semne de întrebare că autorităţile că doresc să lase să intre pe piaţa europeană produse a căror contaminare ar fi „sub pragul detectabil”, adică 0,02 mg/kg pentru produsele fabricate înainte de 14 iunie 2021 pentru că…
5. Autoritățile nu sunt preocupate să facă sistematic astfel de analize.
6. Încă din iulie 2021 companiile care au introdus pe piaţa Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă sunt obligate (de unitatea de criză înființată la nivel european) ca sub controlul autorităţilor naţionale competente să le retragă de pe piaţă şi vor fi rechemate toate produsele care au fost deja cumpărate.
7. Oxidul de etilenă este cancerigen, mutagen şi toxic și interzis în Uniunea Europeană.
8. Rețeaua Europeană de Centre de Control pe care am propus-o va analiza alimentele și băuturile (nealcoolice și alcoolice) dar și alte produse (de import și locale) pentru a depista toate substanțele cancerigene sau cu potențial cancerigen.
9. Pentru a evita orice suspiciune și a asigura cele mai bune verificări probele dintr-un stat vor fi analizate și în centrele din alte două state membre (alese aleatoriu).
10. Va exista un standard unic european de calitate în sănătate.
Vreau ca orice mâncăm sau bem să fie 100% sigur. Vreau ca toți românii să beneficieze de alimente și băuturi (de import/locale) care să nu conțină substanțe cancerigene sau cu potențial cancerigen.
CITEȘTE ȘI:
- Oxidul de etilenă, ingredientul cu potențial cancerigen din înghețată, descoperit și în diverse sortimente de băuturi răcoritoare produse în România
- Comisia Europeană a redus nivelul maxim admis de plumb și cadmiu în produsele alimentare. Când intră în vigoare noile regulamente
- Sticlele de plastic, nedepozitate corect, pot fi periculoase pentru consumatori. Explicațiile specialiștilor
- Două tone de chiftele, retrase dintr-un lanț de magazine. Conțin oxid de etilenă
- Alte loturi de îngheţată au fost retrase de la vânzare din magazinele Carrefour și Auchan. „Aceste chimicale pot produce cancer”
- Loturi de înghețată cu o substanță posibil cancerigenă, retrase din magazinele Carrefour
- Un desert cu miez de bezea și încă un tip de înghețată sunt rechemate de pe piață de inspectorii sanitar-veterinari. Care este motivul și cum se pot recupera banii
- Îngheţată care conține o substanță cu potenţial cancerigen, retrasă de pe piaţa din România. Comisia Europeană a emis alertă alimentară
- Cinci tipuri de cremă pentru protecţie solară, vândute și în România, retrase de pe piaţă de Johnson & Johnson. Cum motivează compania decizia