Avertismentul șefului NATO: Sistemul global de control al armelor, în pericol de „prăbușire”
Sistemul global care limita proliferarea rapidă a armelor ar putea să dispară, a avertizat, marți, Jens Stoltenberg, secretarul-general al NATO.
Stoltenberg a făcut referire la Rusia și China. „Ne aflăm la răscruce”, a spus șeful NATO, la o conferință pe tema controlului armelor, organizată de alianță și Departamentul de Stat american.
„Într-o direcție există riscul colapsului controlului internațional al armelor și proliferarea fără restricții a armelor de distrugere în masă, cu consecințe absolut periculoase”, a spus Stoltenberg.
Acesta a mai spus: „Există o alternativă – una în care ne facem treaba, oricât de greu ar fi”.
Afirmațiile sale survine după ce Rusia a suspendat participarea la tratatul de control al armelor nucleare, pe care îl avea cu SUA, punând presiune într-o perioadă de „eroziune” a controlului global al armamentului.
Sunt vizate în special Rusia și China, care îl îngrijorează pe șeful NATO, deși ușa rămâne deschisă pentru noi acorduri privind controlul armelor, la nivel global.
„Cea mai directă amenințare la adresa noastră”
„Kremlinul a ales să ignore controlul armelor și să submineze stabilitatea strategică”, a criticat Stoltenberg, referindu-se la decizia Rusiei de a suspenda participarea în Noul Tratat START, refuzul de a se conforma cu Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) și amenințarea cu arme nucleare tactice, amplasate în Belarus.
Stoltenberg spune că Rusia reprezintă „cea mai directă amenințare la adresa securității noastre”, dar recunoaște și existența altor pericole.
China, a precizat șeful NATO, „își crește rapid arsenalul nuclear, fără transparență în privința capacităților sale”, iar „Iran și Coreea de Nord dezvoltă fără transparență programe nucleare”.
Șeful NATO a vorbit însă și despre dorința Alianței de a aduce țările la masa tratativelor.
„Trebuie să ne aducem aminte că acordurile privind controlul armelor nu sunt semnate între prieteni, ci între adversari”, a spus Stoltenberg.
„Unele din cele mai de succes acorduri pentru controlul armelor au fost semnate în perioade de tensiuni maxime”, a adăugat el. „Asta s-a întâmplat în timpul Războiului Rece – și se poate întâmpla acum”.
Necesitatea unor discuții ample cu China
Stoltenberg a vorbit despre potențialul pe care l-ar avea o cooperare cu Beijingul pe marginea controlului armamentului.
„Pe termen lung, trebuie să ne gândim la o abordare, într-o lume mai periculoasă și mai competitivă”, a spus oficialul NATO. „Trebuie să discutăm cu China, care, până în 2035, va avea deja 1.500 de focoase nucleare”.
„Ca putere mondială, China are responsabilități globale”, a subliniat Stoltenberg.
„Și Beijingul poate beneficia de pe urma îmbunătățirii transparenței, predictibilității și securității acordurilor privind controlul armelor”.
„Există o platformă unică unde ne întâlnim cu China și comunitatea internațională, pentru un beneficiu comun”, a conchis Stoltenberg, potrivit politico.eu.